Ит Лидери

Децата прекарват до 5 часа на ден пред компютъра или таблета

Computer World

Едно от седем деца притежава както смартфон, така и компютър, а прекараното време в използване на тези устройства се увеличава от три часа при петгодишните до почти пет часа при юношите, показва изследване на компанията за софтуер за сигурност Bitdefender.

  • Близо 15% от децата под 18 години използват смартфон и лаптоп/компютър едновременно: а с увеличение на възрастта прекараното онлайн времето се удвоява.

  • Средно, момчетата прекарват с една трета повече време спрямо момичетата в използване на своите устройства.

  • След 12-годишна възраст децата използват повече смартфони спрямо компютрите.


Децата прекарват до 5 часа на ден пред компютъра или таблета

© Computer World, Computerworld.bg

Фиг.1 Прекарано време на устройство средно от децата, които имат PC и мобилни устройства; източник: Bitdefender

Децата на между 5 и 17 години прекарват средно 2 часа дневно, използвайки своя компютър, докато прекараното време в използване на мобилен телефон постоянно се увеличава от един час до над два часа и половина, докато станат пълнолетни. След 10-годишна възраст разликата между момчета и момичета става осезаема, тъй като момчетата прекарват с час повече от момичетата онлайн, главно заради компютърните игри и техническите умения.

Интелигентното използване на наблюдавания достъп до интернет и използването на основни правила за онлайн поведение са ключови за оглеждането на децата, след като технологиите предлагат лесен достъп до всякакво съдържание. Прекомерната употреба на тези устройства при децата младша възраст може да навреди на тяхното емоционално и физическо развитие, излагайки ги на нежелани рискове.

Тъй като информацията се разпространява без ограничения в социалните медии, всеки външен потребител може да се представи за дете. Социалните платформи предлагат възможността да се определи степента, до която информацията за потребител е достъпна, позволяващо на родителите да ограничат достъпа до затворени групи от деца или роднини. Децата с обществено достъпни профили са лесно откриваеми от злонамерени лица. С тях може да се установи директен контакт, както с цел тормоз, така и за заразяване с малуер. Поради тази причина социалните медии имат изискване за минимална възраст.

„Технологиите помагат на децата да придобият умения още в ранна възраст и това е изключително полезно за тяхното образоване и интелектуално развитие“, отбелязва Богдан Ботезату, главен анализатор електронни заплахи в Bitdefender. „Въпреки това, родителите трябва да намерят правилния баланс между времето в игра с устройствата и времето за друга активност. Още повече, че родителите не трябва да оставят децата без никакъв надзор в Мрежата“, допълва той.

Изследването на Bitdefender е проведено през април 2017 година сред потребителите на приложението Parental Advisor на компанията.

Ето и някои съвети към родителите, които искат децата им да бъдат защитени онлайн и офлайн.

  • Избягвайте използването на смартфони или компютри като занимание за децата, за да си спечелите известно време за себе си.

  • Поставете семейния компютър така, че да виждате екрана.

  • Установете правила за използването на компютъра от детето и им обяснете защо сте загрижени.

  • Обяснете на децата да не отговарят на спам, съобщения и имейли с нецензурно или агресивно съдържание.

  • Когато детето си създаде профил в социална медия, помогнете му с настройките за поверителност.

  • Предупредете децата да са внимателни при инсталиране на приложения за Android.

  • Използвайте програми за сигурност с родителски контрол .

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X