Ит Лидери

Amazon ще следи дали потребителите сравняват цени с конкуренцията

Computer World

Amazon получи патент за технология, чрез която ще пречи на потенциалните си клиенти да сравняват цени в конкурентни магазини. Тя е предназначена за физическите търговски обекти на компанията и се казва Physical Store Online Shopping Control. Заявката за патент е подадена през 2012 г.

Ако потребител използва Wi-Fi мрежа в магазин на Amazon системата ще анализира неговите заявки за търсене и отваряните URL адреси. На базата на тази информация тя ще определя кои от тях биха могли да са свързани със сравняване на цените у конкурентни търговци.

Shopping Control ще следи дали потребителят търси на сайт на конкуренцията и дали въпросната стока се предлага в магазина на Amazon. След това тя ще отваря нов прозорец в браузъра и паралелно с исканите резултати човекът ще получава и предложения от компанията. Предвидени са и възможности за изпращане на ваучъри за отстъпки, препоръчване на подобни стоки от наличните на място и дори блокиране на достъпа до чуждия магазин.

Освен всичко, технологията позволява локализиране на конкретния потребител в търговския обект, благодарение на точките за Wi-Fi достъп. Благодарение на това той може да бъде насочван към стоки, намиращи се в наблизо, или към него да бъде изпратен консултант.

Първият физически магазин на Amazon отвори врати в края на 2015 г. Дотогава компанията в продължение на 20 г. продаваше само онлайн. В търговския обект се предлагаха книги – същите като на сайта.

В началото на 2017 г. Amazon разполагаше с шест „реални“ магазина, като планира до края на година планира да увеличи техния брой до десет.

По данни на Fortune въпреки бума на електронната търговия през последните години, 90 на сто от продажбите все още се осъществяват по традиционния начин. Затова и компанията експериментира в тази насока. В края на 2016 г. бе открит магазинът за хранителни стоки Amazon Go, в който няма каси. Клиентите използват за пропуск своя смартфон, на който е инсталирано специално приложение. Датчици фиксират какво човекът взима от щандовете и начисляват цените им в общата сметка. Накрая сумата се изтегля от банковата сметка на клиента.

По данни на The Wall Street Journal компанията възнамерява в бъдеще да открие 2 хил. подобни търговски обекта.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X