Ит Лидери

Microsoft закрива създадената заедно с Facebook услуга Docs.com

Computer World

Услугата за споделяне на файлове Docs.com ще престане да функционира през декември тази година, съобщи Microsoft. Причината е, че тя дублира хранилищата OneDrive и SlideShare. Последното принадлежи на LinkedIn, която бе придобита от редмъндския гигант в средата на 2016 г.

В Docs.com вече е невъзможно да бъдат създавани нови регистрации, като услугата официално ще бъде прекратена на 15 декември. Дотогава настоящите потребители ще могат да редактират, изтеглят, публикуват и изтриват файлове, както досега. От компанията обаче ги съветват да се преориентират и прехвърлят своето съдържание в споменатите SlideShare или OneDrive.

До 15 май 2018 г. системата автоматично ще пренасочва заявките към прехвърлени файлове в OneDrive. Според Microsoft последната услуга предлага допълнителни настройки за достъпа, както и по-висока сигурност.

Затварянето на Docs.com идва на фона на скандал, засягащ именно конфиденциалността на данните. През март 2017 г. изследователят Кевин Бимонт алармира, че някои потребители на хранилището публикуват файлове, съдържащи конфиденциална информация, като пароли, банкови извлечения, медицински данни и т.н. Въпросните хора споделяха изброеното със свои приятели и колеги, но системата за търсене в услугата е осигуряваше публичен до тях.

Освен това до файловете в услугата имаха достъп търсачки като Google и Bing, които, при това, съхраняват техни копия. Microsoft направиха опит да изключат функцията за търсене и да филтрират достъпа отвън, но желаният ефект не бе постигнат. В крайна смета от там излязоха с обяснението, че системата е предназначена за публична информация и посъветваха потребителите да настроят акаунтите си.

Docs.com стартира през 2010 г. като съвместен проект с Facebook, като част от системата Microsoft Office Online, като документите могат да бъдат преглеждани в браузъра без да е необходим офис пакет. Пускането на услугата бе обявено лично от Марк Цукърбърг.

Хранилището бе създадено по подобие на Facebook Photos, с подобни настройки за правилата на достъпност. За да не конкурират корпоративното си предложение Office Live от Microsoft така и не добавиха възможност за съвместно редактиране на файлове.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X