Ит Лидери

Сигурността е главното предизвикателство при дигиталната трансформация

Computer World

55 на сто от бизнесите разглеждат сигурността като главно предизвикателство при внедряването на технологии за дигитализация. Това става ясно от „Доклад за дигиталната трансформация от 2017 г.“ на ИТ компанията SoftServe. В рамките му високопоставени служители от различни отрасли в САЩ и Великобритания са били запитани относно рисковете, предизвикателствата и възможностите, свързани с дигиталната трансформация на техните организации.

Данните показват, че дигиталната трансформация е широко разпространена, като 27% от организациите посочват, че са въвели стратегия за трансформация във всички нива на бизнеса си, 45% твърдят, че са извършили дигитална трансформация само в отделни части от своята дейност, а други 25% възнамеряват да въведат подобни стратегии в бъдеще. Само два процента от компаниите са посочили, че нямат намерение да осъществят дигитална трансформация.

Дигиталната трансформация има отражение върху всеки аспект в една организация, като някои сфери ще извлекат по-голяма полза от други. Най-често първо биват дигитализирани операциите, насочени към клиентите, като търговия на дребно, дистрибуция и транспорт. 73% от бизнес организациите определят потребителя като най-печеливш от подобни стратегии. Според SoftServe обаче, в по-общ план, сферата на финансовите услуги, информационните технологии и производството, както и сферата на мобилните технологии, управлението на дигитални активи, облачните изчислителни услуги, извличането на данни / анализите и електронната търговия също вече са се очертали като области, които биха се възползвали от дигиталната трансформация.

Не съм изненадан, че организациите са раздвоени относно това, чия е отговорността за въвеждане на дигиталната трансформация, тъй като това е бизнес проблем, зависещ от технологиите. Но, както и да погледнем на нещата, решението за дигиталната трансформация се взема от висшето ръководство в една компания – споделя Назар Тимошик, сертифициран етичен хакер и инженер на решения по сигурността в SoftServe. – Както при всяко нововъведение в начина на работа, предстоят очевидни предизвикателства, като не на последно място имаме задачата да се уверим, че сигурността е непробиваема. Огромното количество информация, което се създава, премества и съхранява в съвременния бизнес, както и ключовото значение на тази информация, ни задължават да поставим сигурността на преден план във всеки проект за дигитална трансформация.“

Проучването за дигиталната трансформация на SoftServe е попълнено от 300 респонденти от средни до големи организации – 150 участници от компании с между 1000 и 3000 служители и други 150 компании с над 3000 служители. Респондентите са подбрани от шест ключови отрасъла – бизнес и професионални услуги, производство, финансови услуги, търговия на дребно, дистрибуция и транспорт, както и други търговски сектори. Проучването е проведено за SoftServe от британската агенция Vanson Bourne.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X