Ит Лидери

Създадоха първия блокчейн, защитен от квантови компютри

Computer World

Учени от Руския квантов център (РКЦ) са създали първия в света квантов блокчейн, съобщи технологичното издание CNews. Според тях технологията позволява разпределено съхранение и проверка на данни, в това число и финансови, които ще се защитават чрез квантово шифроване. Последното трябва да защити блокчейна от разбиване, което ще стане възможно с навлизането на квантовите компютри.

Платформата използва квантово разпределение на криптоключовете. Според РКЦ при подходяща конфигурация на мрежата това позволява да не се използват онези елементи на блокчейна, които могат да бъдат разбити от квантов компютър. Основното в новия принцип на защита е в допълнителните изисквания, които изисква квантовата комуникационна мрежа по време на добавянето на нови блокове към веригата.

По данни на CNews технологията вече е изпробвана в полеви условия. Комбинирайки блокчейн и квантови мрежи от РКЦ възнамеряват да разработят продукти за разпределено съхранение на данни.

Блокчейн (blockchain – „верига от блокове“) е технология, стояща в основа на криптовалутата Bitcoin. Тя представлява споделен списък от входно-изходни операции. Когато потребителят на системата реши да извърши транзакция, той уведомява всички участници в нея и данните се записват в блок, който се добавя на края на веригата. Така информацията за извършената транзакция се съхранява на много потребителски компютри по цял свят, което прави разбиването на системата трудна задача. За вграждането на нов блок се използва идентификатор, който се изчислява чрез сложни математически операции. Днес това се счита за надеждна защита на транзакиите, но квановите компютри ще могат да се справят с нея. Именно затова разработки, като тази на РЦК, ще се окажат необходими в бъдеще.

Междувременно от Руската централна банка (ЦБР) обмислят да причислят криптовалутите към цифровите стоки, съобщи Интерфакс. От там считат, че неконтролируемата емисия на виртуални пари, които не за подсигурени със златен запас, рано или късно може да доведе до дестабилизиране на финансовите пазари. Към момента по света криптовалутите не се разглеждат като заплаха, но това може да се промени, считат от ЦБР.

Отбелязва се, че предложението е дошло на фона на резките скокове в курса на бикойна. От началото на 2017 г. стойността на криптовалутата се е увеличила с над 160%, достигайки 2700 долара за един биткойн.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X