Ит Лидери

Facebook с глоба от €110 млн. за заблуждаване на Еврокомисията

Computer World

Facebook трябва да плати санкция в размер 110 млн. евро. за заблуждаване на Европейската комисия (ЕК) по време на разследване на сделката по придобиване на комуникационното приложение WhatsApp. Глобата е заради твърдението на социалната мрежа, че няма как надеждно да бъдат откривани и съпоставяни профили на едни и съши лица в двете платформи. Това би позволило на Facebook да по точно насочване на рекламни послания.

Санкцията показва, че компаниите трябва да бъдат откровени с регулаторите, когато става дума за техните способности да обработват потребителски данни и да не се опитват да шикалкавят, особено когато става дума за сделки по придобивания.

„Решението отправя ясно послание към компаниите, че трябва да се съобразяват в всички правила на ЕС за сливанията, включително задълженията да предоставят вярна информация“, сподели еврокомисарят Маргрете Вестагер. По нейни думи глобата е „пропорционална“ и наложена е за опит за прикриване на хипотетична възможност за откриване на съответствия между действията на потребителите във Facebook.com и тяхната активност другаде.

Въпреки това обаче сумата е 700 пъти по-висока от друга санкция, наложена по-рано през седмицата от френския регулатор за защита на данните, CNIL, за нарушения на закона за неприкосновеност на потребителските данни. Поводът за нея бе промяната в правилата за поверителност на Facebook от 2015 г., като сумата от 150 хил. евро (максимумът според френските закони) представляват печалбата на компанията за 25 минути.

Това се дължи на факта, че поне засега нарушенията на законодателството на ЕС по отношение на потребителските данни се преследват от отделните държави. Способностите на съответните държавни органи да налагат глоби са по-ограничени, тъй като те са предназначени да противодействат по-малки местни компании.

С влизането в сила на Директива 95/46/EО (Общ регламент относно защитата на данните), позната със съкращението GDPR, на 25 май 2018 г. обаче, този таван ще скочи и ще важи на територията всички страни от съюза. Максимумът на санкцията ще е 20 млн. евро или 4% от годишния световен оборот, като ще се избира по-високата сума.

В настоящия случай размерът на глобата, която Facebook трябва да плати, е толкова голям, тъй като компанията е призната за виновна за нарушаване на правилата за сливанията на ЕС, а не на някой от националните закони за потребителските данни.

Когато през 2014 г. социалната мрежа уведоми ЕС, че планира да придобие WhatsApp, от там на два пъти съобщиха на властите, че не могат надеждно да автоматизират съпоставянето на потребителски профили. Миналата година обаче онлайн комуникаторът модифицира политиката си за поверителност, така че да може да се правят връзки между телефонните номера на потребителите (чието въвеждане е задължително за регистрация за услугата) с техните профили във Facebook.

След разследване от ЕК заключиха, че от социалната мрежа няма как да не са били наясно с тази възможност по време на сливането, т.е. са заблудили властите. В комисията все пак не смятат, че тази информация е достатъчен повод за блокиране или отмяна на сливането.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X