Ит Лидери

Бил Гейтс към абсолвентите: Търсете си работа в тези 3 области

Владимир Владков

В реч пред завършващи студенти съоснователят на Microsoft Бил Гейтс им препоръча да се фокусират върху няколко перспективни области, ако искат да въздействат на цифровите промени в света по начина, по който той и Пол Алън са го осъществили на младини. „Често ме искат кариерни съвети, които да дам на завършващите студенти, макар че аз напуснах училището, защото ме беше страх, че цифровата революция ще се случи без нас“, коментира Гейтс в своя профил в Linkedin, посочвайки че днес студентите трябва да се ориентират към следните 3 области.

Едната е изкуственият интелект. „Днес едва се докосваме до начините, по които да направим живота на хората по-продуктивни и креативни“, казва Гейтс. Втората област е енергията - трябва да я направим чиста, достъпна и надеждна, за да се преборим с бедността и промените в климата. Третата сфера са бионауките, които трябва да помогнат на хората да живеят по-дълъг и по-здравословен живот, съветва той.

„Няколко неща в живота обаче са истински, без значение каква кариера изберете, споделя Гейтс. - Бих искал да съм разбрал тези неща по-добре, когато напуснах училище. Едното е, че интелигентността не е толкова важна, колкото смятах че е, а тя има много различни форми. В ранните дни на Microsoft вярвах, че ако можеш да напишеш великолепен код, ще можеш и да управляваш хората добре и да организираш маркетинг екип. Но грешах. Трябваше да се науча да разпознавам и ценя различните таланти на хората. Колко по-скоро можете да правите това, толкова по-богат ще бъде животът ви“, обяснява Бил Гейтс.

Другото нещо, което той би желал да разбере много по-рано, е как изглежда истинското неравенство. „Не го виждах преди да навърша 40 г., когато с Мелинда осъществихме първото си пътуване до Африка. Бяхме шокирани от това, което видяхме. Когато се върнахме, започнахме да научаваме повече. Умовете ни бяха „взривени“ от факта, че милиони деца умират от болести, за които никой в богатите държави не се тревожи. Смятахме, че това е най-несправедливото нещо в света. Разбрахме, че не можем да чакаме да се включим - трябваше веднага да оказваме подкрепа“, обяснява председателят на Фондация „Бил и Мелинда Гейтс“.

Според него технологиите позволяват на студените днес да виждат по-добре проблемите, дават им сила да помогнат по начин, по който той и неговите приятели не са могли.

Междувременно ви насърчавам да се заобикаляте с хора, които ви предизвикват, учат ви и ви стимулират да бъдете повече себе си. „Мелинда прави това за мен и затова аз съм по-добър човек, казва Гейтс. - Подобно на нашия добър приятел Уорън Бъфет, измервам моето щастие с това дали хората, които са близо до мен, са щастливи и ме обичат, както и с промените, която правя в живота на другите хора.“

Освен това той препоръча на завършилите студенти книгата на Стивън Пинкър „По-добрите ангели на нашата природа“ и макар че тя е над 700 страници, те трябва да намерят време да я прочетат. „Това е най-вдъхновяващата книга, която съм чел някога“, казва Гейтс.

„Пинкър дава убедителен аргумент, че светът става по-добър - живеем в най-мирното време в човешката история. Това може да става по-трудно, особено сега. Когато кажете на хората, че светът се подобрява, те често ви смятат за наивни или луди, смята Бил Гейтс. - Но това е истина. И щом го разберете, започвате да виждате света по различен начин. Ако смятате, че нещата се подобряват, тогава искате да знаете какво би проработило, за да ускорите прогреса и да го разпространите на повече места и към повече хора“, допълва Гейтс в речта си пред абсолвентите.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X