Ит Лидери

Vivacom u Huawei създават регионален облачен хъб

Владимир Владков

Владимир Владков

България има потенциал да се превърне в регионален център за предоставяне на облачни услуги на бизнеса и правителствата, както и да привлече независими софтуерни разработчици и големи компании, които да доразвиват специфични облачни решения за дигитализация на организации от различни индустриални сегменти. Huawei и Vivacom положиха основите на подобен център у нас, като фокусът върху облачните услуги бе подкрепен и от държавата в лицето на министърът на икономиката Емил Караниколов, и от бизнеса в лицето на КРИБ, съорганизатор на Българския форум за облачни технологии съвместно с Vivacom и Huawei.

На форума Bulgarian Cloud Summit 2017 присъстваха над 300 представители на правителството и бизнеса, като освен тенденциите в областта на облачните технологии бяха демонстрирани и различни сценария на тяхната употреба като интелигентно видеонаблюдение, ГИС базирана система за управление на интелигентния град, дигитализация на автомобилостроенето чрез компютърно подпомагано инженерство, визуално архивиране, облачни услуги на SAP, както и цялостен пакет облачни услуги на Vivacom под името Viva Cloud.

КРИБ партнира на всички, които искат да правят бизнес в България и смята, че облачните технологии ще са от полза и за фирмите, и за управлението на страната, заяви председателят на работодателската организация Кирил Домусчиев. „Още по време на успешния бизнес форум в Шанхай през 2014 г., от Huawei смятаха, че България има перспектива да стане Силициевата долина в Европа“, каза Домусчиев.

По време на събитието Huawei и VIVACOM обявиха началото на своето стратегическо партньорство за развитие на облачните технологии в България. Двете компании са убедени, че на прага на ерата на свързани устройства и интернет на нещата, именно облачните решения ще дадат тласък за дигитализация на индустриите.


Vivacom u Huawei създават регионален облачен хъб

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Министърът на икономиката Емил Караниколов потвърди намеренията на правителството да превърне България в регионален център на цифровата икономика чрез внедряване на продукти, технологии, бизнес модели и процеси от Индустрия 4.0, което е записано в едноименната концепция на министерството от 2016 г. Предстои Министерският съвет да доразвие тази концепция и до няколко месеца да бъдат разработени конкретни мерки.

Председателят на Държавната агенция „Електронно управление“ Росен Желязков добави, че облачните услуги не са само постижение на технологиите, а реална потребност. „Преди години всяко лице и организация разполагаше със собствена изчислителна възможност, свои собствени системи за съхранение и обработка на данни, каза той. Развитието на Интернет и скоростта на обмен на информация предлага по-гъвкави решения според потребностите, икономия от мащаба, други форми за обработка и съхранение на информацията, друг начин на общуване вътре в организацията.“ У нас в над 560 администрации са заети между 6000 и 8000 служители, като всяка от тях работи с бюджетен ресурс и досега е изграждала собствена ИКТ инфрасtруктуrа, собствeни ИС, плащала е по собствен лицензионен режим.

Новата политика на държавата от средата на 2016 г., заложена в Закона за е-управление, е централизирани политики, хармонизирано изграждане, бюджетен контрол, стандартизирано възлагане на обществени поръчки и проследяване на тяхното изпълнение в условия на пълна прозрачност, базирани на публични регистри за задания, ИС с отворен код, коментира Желязков. Тези политики на държава ще се реализират чрез новия държавен хибриден облак, който ще се изгражда в партньорство и с бизнеса.

Китайският посланик в България Джан Хайджоу посъветва местния клон на Huawei да работи в тясно сътрудничество с български партньори за насърчаване на активното развитие на ИКТ сектора. "Китайското правителство обръща голямо внимание на облачните технологии и следва 3-годишен план за внедряване на тези технологии. Huawei е световен лидер в производството на ИКТ, а България има стабилна база в областта на ИКТ индустрията, с много човешки ресурси", добави посланикът.


Vivacom u Huawei създават регионален облачен хъб

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Според Спас Русев, председател на Надзорния съвет на Vivacom, облачните услуги вече са част от настоящето и ще се ползват все повече от бизнеса. „VIVACOM и Huawei си поставят амбициозната цел да развият регионален облачен хъб. Това ще бъде първият подобен проект, който ще стартира от България и ще я утвърди като високотехнологичен център за региона ”, допълни той.


Vivacom u Huawei създават регионален облачен хъб

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Гуо Пинг, заместник-председател на Huawei и главен изпълнителен директор на компанията, обяви че до 2025 г. всички ИКТ решения за предприятията ще използват облачна технология и облачни модели, а повече от 85% от корпоративните приложения ще бъдат разположени в облака. Компанията ще се стреми да помогне на телекомуникационните оператори да развият облачните услуги в партньорство с другите ИКТ компании и софтуерни разработчици, развивайки активно облачната екосистема. През последните 10 г. Huawei e инвестирала в научно-развойна дейност над $44,6 млрд., отделяйки всяка година поне 10% от приходите си, като фокусът са облачните технологии и 5G мрежите. „Оператори като Vivacom имат силни местни ресурси и репутация, което е предимство пред глобалните ОТТ компании при облачното обслужване на местните компании, каза Пинг. - Huawei се ангажира да подкрепя България в стратегическите й усилия да стане регионален хъб за облачните услуги, който да даде на компаниите в ЕС достъп до модерни технологии и до платформа за разработка на нови услуги“, каза Гуо Пинг.

Облакът не е само технологично решение, то изисква още допълнителни дейности като консултации, интеграция със съществуващи системи, ако се наложи миграция, а също така оперативно управление. Това са все услуги, които Vivacom ще предоставя с помощта на технологиите и опита на специалистите от Huawei, каза Тони Сонг, вицепрезидент за Централна и Източна Европа и скандинавските страни в Huawei.


Vivacom u Huawei създават регионален облачен хъб

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Днес телекoмите са в основата на цифровата трансформация, която SAP и Huawei създават заедно, добави Румяна Тренчева, изпълнителен директор на SAP за Югоизточна Европа. „Границите между индустриите се преплетат все повече, както в почти всички сфери на живота, каза тя. - В сърцето на тази дигитална трансформация, осъществявана от телекомите заедно с технологични им партньори, стои гъвкавата облачна платформа на SAP”, добави тя.


Vivacom u Huawei създават регионален облачен хъб

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Всъщност една от новите облачни услуги, включени в пакета Viva Cloud е именно SAP HANA. “Vivacom работи като доставчик на платформа и системен интегратор за бизнеса (големи компании, правителство и публичен сектор), осигурявайки инфраструктурата и надеждни решения заедно със стратегически партньори като Huawei”, обясниха от оператора. Типовете облачни услуги, които ще предоставя първоначално компанията, включват виртуален център за данни, ИТ ресурси, архивиране, възстановяване след бедствия, SAP HANA, платформа за софтуерен развой, както и специфични бизнес решения.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X