Ит Лидери

Италианската Viasat взе мажоритарен дял от българския оператор EuroGPS

Владимир Владков

Владимир Владков

Българският оператор EuroGPS стана част от италианската група Viasat, която е лидер в предоставянето на телематични услуги в Европа. Тя придобива контролния пакет в родния разработчик, доставчик и оператор на телематични решения. След сливането на двете компании EuroGPS ще продължи да работи като самостоятелно поделение под името Viasat Technologies, запазвайки сегашното си ръководство. Идеята обаче е да се създаде синергия в областта на научно-развойната дейност, иновациите и производството, включително с оглед бурното развитие на нови области като Интернет на нещата, но и при разработката на нови технологии на групата в сферата на управлението на автопаркове и интелигентните транспортни системи.

Италианската компания, създадена през 1974 г. в един гараж, днес има над 2 милиона произведени, инсталирани и обслужвани GPS устройства в целия свят и над 650 000 клиенти, заяви при обявяването на сделката Доменико Петроне, основател и главен изпълнителен директор на Viasat Group. В Европа и Южна Америка компанията има 10 дъщерни дружества, а нейните решения покриват редица вертикални сегменти като застрахователния пазар, телекомите, компании за бързооборотни стоки, логистични и спедиторски фирми, фирми за коли под наем и други, добави той.


Италианската Viasat взе мажоритарен дял от българския оператор EuroGPS

© Владимир Владков, Computerworld.bg

„Решихме да инвестираме в EuroGPS, която ни привлече със своите компетентности и огромен хъс за работа, с желанието си да открива нови международни хоризонти“, допълни Марко Петроне, вицепрезидент и генерален директор на Viasat. Той е главен изпълнителен директор и на създадената през 2014 г. фирма Viasat Telematics (част от Viasat Group), която притежава контролния пакет от подобни компании в Полша, Румъния, Испания, Португалия, Великобритания и Чили, вече и в България. В още около 50 страни тя разчита на технологични партньори. Марко Петроне заяви твърдото намерение на италианската компания да открие нови работни места у нас.


Италианската Viasat взе мажоритарен дял от българския оператор EuroGPS

© Владимир Владков, Computerworld.bg

“Горди сме, че вече сме част от най-голямата независима европейска група в областта на телематиката и на Интернет на нещата в транспортната индустрия и сектора на мобилността като цяло“, каза Драгомир Божков, главен директор "Технологии" на EuroGPS. Чрез сливането с Viasat Group българската фирма очаква както съществено разширяване на производствените си мощности и на развойните специалисти в научно-изследователския си център у нас, така и бърз достъп на нейните интелигентни транспортни системи в повече от 50 страни по света.


Италианската Viasat взе мажоритарен дял от българския оператор EuroGPS

© Владимир Владков, Computerworld.bg

„Научно-развойният център в България ще бъде подсилен, за да работи заедно със своите колеги в другите ни научно-изследователски лаборатории върху иновативни продукти, отговарящи на специфичните изисквания на потребители от целия свят, допълни Доменико Петроне. - Така че ако има специалисти по електроника, автоматика и ИТ с желание да работят в сферата на телематичните решения, могат да изпратят биографиите си до Viasat Technologies”, каза още шефът на Viasat Group.

Българската фирма е най-големият технологичен производител и доставчик на телематични услуги и Интелигентни транспортни системи (ИТС) в България и региона. Тя е реализирала успешни проекти в масовия градски транспорт в Плевен, Стара Загора, Пловдив, а внедрената в Скопие ITS система на EuroGPS, проект реализиран съвместно с местния партньор T-Mobile, печели престижна международна награда на Световния конгрес по ИТ 2016 в Бразилия. Решенията на EuroGPS се използват от над 1000 корпоративни клиенти от различни индустриални сегменти, като те управляват автопаркове с повече от 40 000 автомобила в България и региона, допълни Божков.

EuroGPS е известна и с това, че през последните 5 г. работи целенасочено в посока създаване на спецификациите и стандартите за eCall (т.е. автоматично повикване от автомобила към единния номер за спешни повиквания 112), особено за употребявани автомобили (близо 97% от автомобилите в България). „През последните години бяхме част от най-важните проекти на ЕС за въвеждане на паневропейски eCall и понастоящем сме част от проекта I-HeERO, фокусиран и върху eCall за употребявани автомобили“, коментира Божков.

Той допълни, че една година преди задължителното въвеждане на eCall за нови автомобили в Европейския съюз, Viasat е най-големият доставчик на SoS Call в Европа – спешно повикване от автомобила, като тази услуги има повече от 200 000 потребители. „Това ни дава възможност да предоставим на българския пазар технологии за сигурност и безопасност в сферата на пътния транспорт на световно ниво“, допълни Божков.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X