Ит Лидери

Около 250 000 данъчни декларации са подадени по електронен път

Владимир Владков

Засилване на интереса към подаването на данъчните декларации по електронен път отчитат и тази година от Националната агенция по приходите. Тази година общо в офисите на агенцията са подадени близо 500 000 декларации, като малко под половината от тях са изпратени по интернет.

Част от тях са подписани с квалифициран електронен подпис, а другите са подписани с безплатния персонален идентификационен код (ПИК), издаван от НАП, съобщи говорителят на приходната агенция Росен Бъчваров.

Системата за онлайн деклариране е продължила да работи до полунощ (на 2 май), а в Централна поща в столицата декларациите са приемани до 20,00 ч. на 2 май.

„Почти всяка втора декларация за доходите е получена онлайн тази година. Този интерес към е-услугите на НАП е разбираем, тъй като те спестяват разходи и време както на администрацията, така и на гражданите“, коментира по повод края на кампанията Боряна Георгиева, директор „Обслужване“ в НАП.

Подаването на декларацията по електронен път осигуряваше 5% отстъпка върху данъка за довнасяне, като тя трябваше да бъде подадена до 31 март. Към средата на март в НАП бяха подадени общо 90 000 декларации, а ползването на отстъпката от 5% бяха заявили 11 000 физически лица.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X