Ит Лидери

Apple се заема с разработка на спътникова връзка?

Computer World

Google, Facebook и други крупни технологични компании, чиито бизнес е основан на интернет, също разполагат с проекти за разгръщане на спътникова свързаност.

По данни на Bloomberg от Apple са привлекли двама сътрудници на Google – Джон Фенвик и Майкъл Трел, ръководещи разработката и експлоатирането на спътници. На новите си позиции те ще работят под ръководството на Грег Дафи, основател на компанията Dropcam, който пък се присъедини към Apple в началото на тази година.

Интересът на компанията към спътниковите системи е очевиден. Тя участва в проекта на Boeing по изстрелване на над хиляди нискоорбитни сателити. Според Bloomberg Apple е водила преговори за инвестиции в проекта, а в авиокосмическия отрасъл предполагат, че компанията вече участва финансово в дейността на Boeing.

Други интернет гиганти също проявяват интерес към разгръщането на спътникови мрежи. Изстрелването на голямо количество сателити обаче е рисково и скъпо мероприятие, довело до разоряването на не една компания.

Все пак, не е изключено, че Apple e поканила на работа сътрудници от Google с цел работа над други проекти. Отчитайки опита на Грег Дафи, например, може да става дума за създаване на апарати за аерофотоснимки за нуждите на картографските услуги на компанията.

 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X