Ит Лидери

ИИКТ-БАН получи награда за иновативен проект от БТПП

Computer World

Проектът „AcomIn“ на Институтъта по информационни и комуникационни технологии към Българската академия на науките (ИИКТ-БАН) получи награда в конкурса за най-добър иновативен проект и най-иновативно предприятие за 2016 г. на Българската търговско-промишлена палата (БТПП). Наградите бяха връчени за четвърти пореден път.

AcomIn“ има за цел да засили научният и иновационен потенциал на ИИКТ както чрез увеличаване на знанията, уменията и международните контакти на неговите учени в актуални и нови научни области, така и чрез закупуване на модерно оборудване. Институтът по информационни и комуникационни технологии към БАН има два действащи патента за изобретение, два регистрирани промишлени дизайна, петнадесет заявки за патент за изобретение, които са в процедура.

Останалите награди в категорията „Най-добър иновативен проект“ бяха връчени на рудодобивната компания Дънди Прешъс Металс Челопеч, за изготвяне на нова технология за безопасно и оптимално изземане на руда от целик в сложни гео-механични условия, и на Дендрит, за проект проект„Изследвания за създаване на железопътно еластично релсово скрепление“. Специална награда бе присъдена на фирма Смол Фут за предлаганите от нея надуваеми снегоходки.

В категорията „Най-успешна иновативна фирма“ бяха връчени две първи награди на производителя на електрически машини с постоянни магнити Алмот и доставчика на сензорни устройства Сенсата Технолоджис България. Техни подгласници са Дънди Прешъс Металс Челопеч и производителят на електромери, касови апарати с фискална памет и измервателни уреди Инкотекс.


ИИКТ-БАН получи награда за иновативен проект от БТПП

© Computer World, Computerworld.bg

Наградите бяха връчени от зам.-министъра на икономиката Лъчезар Борисов, председателя на БТПП Цветан Симеонов, председателя на БАН акад. Юлиян Ревалски, председателя на Патентно ведомство Петко Николов, съпредседателите на СИРТ Йосиф Аврамов и акад. Никола Съботинов, изп. директор на Българска агенция за инвестиции Стамен Янев, зам.-изп. директор на ИАНМСП Никола Стоянов.

На церемонията по награждаването присъстваха представители на научната общност, на малкия и средния бизнес, на браншови организации.

Организатори на събитието бяха Съветът по иновации и развитие на технологиите при БТПП (СИРТ) и БАН, със съдействието на Банка ДСК.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X