Ит Лидери

Intel се отказа от годишната си конференция IDF

Владимир Владков

След 20 години знаковото годишно събитие на Intel - Intel Developer Forum бе спряно от компанията. На тази конференция и изложение технологичните ентусиасти се събираха, за да видят и обсъдят технологиите и новостите на производителя на чипове.

IDF стартира през 1997 г. като малко събитие в Палм Спрингс, Калифорния. Шоуто бе преместено в Сан Франциско и се разрасна, базирайки се на бурното развитие на PC пазара.

Но със свиването на този пазар привлекателността на IDF започна да изчезва. Бъдещето на Intel вече не е обвързано само с PC-та, а с перспективни (засега) области като центрове за данни, автономни коли, модеми, Интернет на нещата и индустриални приложения (известни в Европа като Индустрия 4.0).

През миналата година компанията проведе IDF изложения в Сан Франциско и Пекин, но тази година няма да има нито едното, нито другото. Според календара на изложбения център Moscone Convention Center в Сан Франциско, Intel бе планирала събитие от 15 до 17 август, но то е било отменено.

Вместо IDF Intel ще организира по-малки събитие, работни семинари и ще участва в търговски изложения, където ще показва своите технологии и ще общува с потребителите. Всяка година Intel има големи щандове на изложения като CES, Computex и Световния мобилен конгрес в Барселона.

Пускането на нов iPhone от Apple през последните години съвпадаше с IDF в Сан Франциско. От 2012 до 2014 г. новият iPhone бе представян точно по времето на IDF и отнемаше голяма част от интереса.

През 2011 г. IDF се сблъска и с конференцията Build на Microsoft, която бе проведена в Анахайм, Калифорния, а на изложението на Intel разговорите се въртяха около Windows 8, Windows RT и чиповете на ARM.

За да избегне конфликта с Apple iPhone и други събития като TechCrunch Disrupt, Intel премести IDF в средата на август 2015 г.

Големите новини за PC-та, чипове и центрове за данни бяха неизменна част от IDF, но през последните години тези съобщения понамаляха. Събитието започна да губи своя технологичен фокус и се превърна повече в маркетинг инициатива за компанията, която разшири своя интерес към носимата електроника, дроновете, забавните електронни джаджи. Intel използва изложението, за да разпрати визията си, че вече не е само технологична компания.

За последно през 2013 г. уводната реч бе посветена на технологиите, когато бившият CTO на Intel Джъстин Ратнър показа PC със слънчево захранване.

Според говорителка на компанията Intel ще успее да се свързва с разработчиците и инженерите на работни семинари и търговски изложения, които са по-фокусирани.

IDG News Service

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X