Ит Лидери

Бизнесът на Toshiba с памети привлича мнозина, включително Apple

Владимир Владков

Apple може би обмисля да си партнира със своя китайски доставчик Foxconn, за да купи голям дял от поделението за полупроводникови изделия на Toshiba.

През януари Toshiba официално обяви, че ще продаде част от своя бизнес с флаш памети, включително бизнеса със SSD на поделението „Решения за съхранение & електронни устройства“, на незавован купувач.

Nikkei Asian Review написа, че Toshiba може да продаде 20% дял от своя бизнес с памети за сумата между $1,77 млрд. и $2,65 млрд., „като запази мажоритарен дял и отчита резултатите на новата компания във финансовия доклад на групата“.

Способностите на Toshiba за финансиране са под въпрос главно заради счетоводния скандал за $1,9 милиарда и огромната загуба, свързана с покупката на бизнеса на щатска ядрена централа. Компанията, която изобрети NAND флаш в началото на 80-те години на миналия век, обмисляше да отдели своите операции с полупроводникови изделия и да продаде дял на Western Digital (WD) и други, като се опитва да се справи с голяма загуба в САЩ.

Досега нито Toshiba, нито WD са потвърдили потенциалната продажба.

По-рано тази година Toshiba предприе обезценка на стойност $6,56 млрд. в своето щатско ядрено предприятие, като се надяваше да компенсира загубата с продажба.

„Финансовите й проблеми оказват сериозен натиск върху бизнеса й с памети“, заяви Шон Янг, директор проучвания в DRAMeXchange.

Няколко потенциални купувачи бяха посочени в редица статии, включително Apple, според информация на Bloomberg. Смята се, че Apple би инвестирала няколко милиарда в този бизнес на Toshiba.

Ако Apple купи дял от полупроводниковия бизнес на Toshiba, това би било „летящ старт“ за компания, която в историята си по-често е аутсорсвала производството на части.

„Seagate и Western Digital сякаш смятат, че вертикалната интеграция е нужна, за да се конкурират успешно на пазара на SSD, макар че Seagate сякаш смени тона. Допълнителен източник на доставки е добър при недостиг на компоненти, но е бреме при свръхпредлагане“, добавя Джим Хенди, анализатор от Objective-Analysis,

Semiconductor Manufacturing Co., един от големите доставчици на Apple, е заявил, че не участва в разговори, въпреки че е разгледал „с интерес“ възможна сделка.

Според една от публикациите, Western Digital (WD) не е много доволна от плановете на Toshiba за продажбата на бизнеса с памети. WD била изпратила писмо на Toshiba, в което обяснявала, че предложената продажба нарушава споразумението за съвместно дружество като част от FlashAlliance за изграждането на фабрики за флаш памети в Япония, които да бъдат управлявани от Toshiba. SanDisk, част от WD, държи 49,9% дял във FlashAlliance, а Toshiba има дял от 50,1%.

Всяка потенциална продажба на Toshiba може да бъде задържана за известно време, поне докато не се компенсират опасенията на WD.

Ако Toshiba продаде голяма част от своя бизнес с памети (или дори цялото поделение), това едва ли ще окаже голямо въздействие върху пазара на памети като цяло от гледна точка доставки и търсене, според Хенди.

„От гледна точка на националната сигурност има значителни притеснения, че Япония ще загуби контрола върху важна технология, която ще стане собственост на компания от страна с твърде трудни исторически взаимоотношения с Япония, допълва Хенди, визирайки Китай и Foxxcon. - От гледна точка на WD ситуацията би била особена, тъй като те имат много добри работни взаимоотношения и разбирателство с екипа на Toshiba, но това може би няма да е валидно с евентуалния купувач.“

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X