Ит Лидери

Gartner: 2,4% спад при PC доставките през първата четвърт на 2017 г.

Computer World

62,2 млн. бр. са достигнали доставките на персонални компютри през първото тримесечие на настоящата година, отчита Gartner. Този резултат представлява 2,4% спад спрямо аналогичния период на миналата година. Анализаторите подчертават, че за пръв път от десет години насам доставките са паднали под 63 млн. бр. за едно тримесечие.

Редно е да се отбележи, че статистиката на Gartner рязко контрастира със скорошната подобна публикация от страна на IDC, където се говори за 0,6% ръст през първата четвърт на 2017 г. при общо 60,03 млн. доставени компютри. IDC отчита ръст в сегмента за пръв път от пет години насам.

Причината за разминаването се крие в различни начин на измерване на PC доставките. Gartner например не отчита доставките на Chromebook в своето проучване.

Според Gartner на пазара е налице лек ръст в бизнес сегмента, който обаче е засенчен от спада в потребителската сфера. От там допълват, че крайните потребители продължават да се въздържат от замяна на по-старите си компютри, а някои изобщо са се прехвърлили на други категории устройства. Междувременно компаниите продължават да гледат на персоналните компютри като на основни работни инструменти.

По думите на Микако Китагава, старши анализатор в Gartner, бизнес потребителите са критични. Онези доставчици, които са ориентирани най-вече към потребителския сектор ще бъдат изтласкани от пазара в близките пет години. Изключение са само по-нишови продукти, като тези предназначени за геймъри или лаптопите с повишена издържливост.

Както Gartner, така и IDC са съгласни, че пазарът се влияе от дефицита на компоненти, който предизвиква ръст на цените. Стойността на оперативната памет например е нараснала двойно спрямо средата на 2016 г., съобщава Китагава. Отбелязва се също недостиг на твърдотелни устройства за съхранение на данни (SSD). Увеличаването на цените е започнало през първото тримесечие на настоящата година и се очаква да продължи и през второто.

Според Gartner водещите три компании в по отношение на доставките в корпоративния сегмент са Lenovo, HP Inc. и Dell. Те са се откъснали със значителна преднина спрямо конкуренцията. Тук донякъде изключение е Apple, която има стабилна клиентска база в определени вертикали.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X