Ит Лидери

HP отново излезе начело на световния PC пазар, според IDC

Владимир Владков

Още едно трудно тримесечие за доставчиците на PC-та, но този път има добри новини за HP, която по данните на IDC e успяла да измести Lenovo и да си върне титлата за водещ PC производител.

През първото тримесечие на 2017 г. в света са доставени общо 60,3 милиона устройства, отбелязвайки ръст от едва 0,6% спрямо същия период на предишната 2016 година.

IDC прогнозира наскоро 1,8% спад на PC доставките, така че положителният резултат е знак, че PC пазарът започва да се възстановява. Тримесечните PC доставки показват ръст за първи път след първото тримесечие на 2012 г.

Lenovo успя да измети HP от върха през 2013 г. и оттогава задържа позицията си на водещ PC доставчик. HP си върна първото място това тримесечие, подпомогната от силните продажби на лаптопи в целия свят. Сега въпросът е дали HP ще може да задържи позицията си.

В друго проучване Gartner посочва Lenovo като водещ PC производител в света. Данните на IDC и Gartner не се припокриват, тъй като двете анализаторски фирми измерва по различен начин PC доставките. Gartner например не отчита доставките на Chromebook в своето проучване.

По данните на Gartner, световните PC доставки през първото тримесечие са общо 62,2 млн., или спад с 2,4%.

Въпреки това анализаторската фирма е съгласна с тезата, че PC доставките се възстановяват заради увеличените цени, което се случва главно заради недостига на памети NAND и DRAM. Цените на компонентите ще се вдигнат още повече през следващите тримесечия, което ще се отрази на цените на компютрите.

Но по-високите цени не би трябвало да попречат на увеличаването на PC доставките през тази година. Очаква се корпоративните клиенти да надградят своите системи с нови PC-та, като се смята, че ще похарчат повече за лаптопи и настолни машини.

Lenovo не се справя толкова добре в Северна Америка, което е една от основните причини тя да предаде първата позиция в проучването на IDC, докато HP е постигнала добри резултати в региона. PC доставките се възстановяват и в Европа, докато в Азиатско-Тихоокеанския регион търсенето е по-слабо.

HP премахна голяма част от евтините си PC-та, фокусирайки се върху високия клас машини и компютрите с уникален дизайн. Lenovo пък пусна иновативни PC-та като Yoga, но „домашният“ й пазар в Китай бе сравнително слаб през това първо тримесечие.

Според IDC, HP е доставила общо 13,1 млн. компютри, което е с 13,1% повече от същия период на 2016 г., завземайки 21,8% пазарен дял. Доставените от Lenovo машини са 12,3 милиона, като годишният ръст е 1,7%.

На трето място е Dell, чиито доставки са скочили с 6,2% до 9,6 милиона. Класираната на четвърто място Apple е увеличила доставките си с 4,1% до 4,2 милиона броя. Близо до нея е Acer, чийто доставки са общо 4,1 млн.

IDG News Service

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X