Ит Лидери

Лек спад в броя на .eu домейните през 2016 г.

Computer World

3 760 695 е общият брой на европейските домейни от първо ниво (.eu) в края на 2016 г., според наскоро публикуван годишен доклад на EURid. За сравнение през 2015-та те са били 3 862 467, т.е. е налице спад от 2,6%.

В края на май миналата година, по време на официалния старт на домейна на кирилица (.ею) също бе отчетен спад, от 0,01%, при сравняването на общия брой домейни за 2015 и 2014 г. От EURid обаче тогава подчертаха, че усредненият годишен ръст от 2008 г. до 2015 г. е бил 6,05%.

Данните от доклада показват, че през четвъртото тримесечие на 2016 г. са отчетени 175 050 нови регистрации на .eu адреси. България пък е държавата с най-висок растеж през изминалата година с 16,5 % увеличение на регистрациите на домейни, подчертават от EURid.

Сред последните новини около организацията е подписването на меморандум за сътрудничество с Eвропол. Целта му обмяна на информация с цел противодействие на кибер престъпления. EURid и Eвропол ще обменят статистически данни и ще си сътрудничат по проекти, предназначени за борба с киберпрестъпността.

„Организации като стартиращи компании, малки и средни предприятия и големи корпорации вече виждат предимствата, които предлагат домейните .eu и .ею за излизане отвъд границите на определена държава – коментира Джовани Сепия, мениджър външни връзки в EURid. – И въпреки, че по-мащабното възприемане на европейските домейни неизменно си остава наша основна цел, EURid полага все по-големи усилия да ги превърне в най-сигурните и надеждни на пазара. Ние ще продължим да наблюдаваме и да идентифицираме всякакви неправомерни регистрации и предполагаема незаконна дейност, осъществявана в рамките на .eu и .ею пространството и ще предприемаме своевременни действия. През изминалата година EURid работи в тясно сътрудничество с различни правоохранителни органи, за да премахне и установи неправомерни регистрации. Подписването на меморандума за сътрудничество с Eвропол допълнително подобрява тези усилия, както и способността на EURid да реагира бързо и да намали злоупотребите в сферата на .eu.“

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X