Ит Лидери

Топ мениджър на Spotify сред жертвите на терористичния акт в Стокхолм

Computer World

Крис Бевингтън, управляващ глобалните партньорства на шведската услуга за стрийминг на музика, е сред загиналите по време на терористичната атака, състояла се в Стокхолм на 7 април. Главният офис на компанията се намира в центъра на града, а самият Бевингтън е работил в нея в продължение на 5 години. Новината бе потвърдена от Даниел Ек, главен изпълнителен директор и съосновател на Spotify.

Крис Бевингтън бе на 41 г. има съпруга Аника, за която се жени през 2012 г., и син. Неговите родители живеят във Великобритания. Самият той се премества да живее в Швеция, за да работи първо в Warner Music, а после в Spotify.

На 7-ми април около 15:00 ч. местно време група неизвестни открадват товарен автомобил в центъра Стокхолм. След това терористите навлизат с него на пешеходна улица, блъскайки намиращите се там хора. Движението на камиона приключва, след като той се блъска в стената на търговски център. Тримата престъпници влизат в престрелка с полицията и двама от тях са задържани още същия ден.

В резултат на терористичния акт загиват четирима, а ранените са 15 души. Двама все още са в тежко състояние. Сред загиналите, освен Бевингтън, са 31-годишна белгийка и двама шведски граждани, единият от които е 11-годишно момиче.

Приложението Spotify е стартирано през 2008 г. В момента услугата е достъпна в Европа, в Северна и част от Южна Америка, Австралия, Нова Зеландия, както и в някои страни от азиатския континент. Тя дава възможност на потребителите да слушат музика, без да я свалят на устройствата си. Общо фонотеката ѝ наброява около 30 млн. песни.

Услугата работи по модела „freemium“, т.е. базовите функции за безплатни, а за ползването на целия пакет се плаща такса. По последни данни, от март 2017г., около 100 млн. души са я използвали поне веднъж в месеца. Половината от тях си плащат.

Spotify плаща на изпълнителите т.нар. роялти такса за излъчваните техни произведения. Плащането обаче се изчислява не за всяка песен, а в зависимост от това какъв е дялът на съответния изпълнител от общото стриймвано съдържание. Около 70% от оборота на услугата отива именно за роялти.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X