Ит Лидери

Цените на компютрите и мобилните устройства ще растат през 2017 г.

Computer World

Обновяването на компютърната техника през 2017-та вероятно ще наложи влагане на повече средства спрямо предходните години. Цените растат, като търсени са и скъпите устройства. От Gartner очакват средният ръст на стойността на персоналните компютри и мобилните устройства да се увеличи с 2% през настоящата година.

Анализаторите предвиждат 1,3% среден ръст при компютрите и 4,3% увеличаване на цените на мобилните телефони. Тенденцията е такава заради повишаване стойността на влаганите компоненти. Също така много потребители преминават към по-скъпи и богати на функции смартфони.

Дните, когато клиентите са предпочитали възможно най-евтиния продукт, са в миналото, споделя Ранджит Атвал, директор изследвания в Gartner. Днес купувачите са по-малко чувствителни по отношение на цената и предпочитат да се сдобият с устройство, което „най-добре пасва на техния начин на живот“. Това важи с особена сила за т.нар. поколение „милениум“.

Прогнозата на анализаторската компания съвпада и с казаното от Джанфранко Ланци, главен оперативен директор на Lenovo, според когото цените на персоналните компютри ще са устремени нагоре през 2017 г. заради недостига на модули оперативна памет, твърдотелни дискове, батерии и течнокристални панели. Според Gartner пък цените на NAND флаш чиповете са се удвоили за периода от юни миналата година до началото на настоящата.

Също така се очаква настоящата година да е силна за смартфоните. Samsung скоро ще пусне в продажба флагманите Galaxy S8 и S8+, а за Apple слуховете говорят, че подготвя нещо специално за десетата годишнина на iPhone. Цените на смартфоните от висок клас ще нараснат с 4 на сто, смятат от Gartner.

Android устройствата ще пострадат най-много от увеличението. На развиващите се пазари, като Китай и Индия, тези предложения са популярни именно заради тяхната достъпност. Цените обаче там също растат.

Смартфоните от висок клас с операционна система Android предлагат повече диференциация по отношение на възможностите, спрямо техните базови събратя. Това ще стимулира някои потребители да обмислят ъпгрейд.

Добър барометър за цените на смартфоните е китайският пазар. В световен мащаб търсените стойности на продуктите на производителите от страната ще се увеличат до средно 2000 юана (290 долара) до края на годината. За сравнение в края на 2016-та този техните цени бяха средно 1700 юана (246 долара). Данните са на анализаторската компания Trendforce. Като причина се посочват споменатите по-горе NAND флаш чипове.

Според Gartner доставките на смартфони в световен мащаб през тази година ще достигнат 1,9 млрд. бр., спрямо отчетените 1,89 млрд. през 2016-та.

Пазарът на персонални компютри пък отчита забавяне през последните години и в момента движещи сили в него са продуктите от висок клас, гейминг машините и хибридните устройства. Клиентите на тези групи решения обикновено са склонни да заделят повече средства.

Тази тенденция променя типовете машини, които пускат на пазара производителите. Те се ориентират към по-скъпи продукти, носещи по-високи маржове.

Разбира се, лаптопите от по-нисък клас няма да изчезнат от пазара, но доставчици като Dell и HP свиват предложенията си в тази насока. По-евтините устройства, като Chromebook, обикновено са базирани на по-стари компоненти и предлагат по-малко пространство за съхранение на данни, по-ниски резолюции (на екраните и вградените камери) и т.н.

Gartner предвиждат, че доставките на компютри и таблети ще намалеят до 426 млн. бр. през настоящата година до отчетените 439 млн. през миналата. От тях компютрите ще са 265 млн, намалявайки от 270-те млн. през 2016 г. Доставките на таблети пък се очаква да достигнат 161 млн., след като миналата година те достигнаха 169 млн. бр.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X