Ит Лидери

Платформа за онлайн застраховане от Sirma ICS

Computer World

Платформа за онлайн издаване на застраховки „Гражданска отговорност на автомобилистите“ и връзка със застрахователните компании представи софтуерният разработчик Sirma ICS. Продуктът се нарича ICS Online и позволява издаване на застрахователната полица в реално време. Според разработчиците решението е първото по рода си у нас.

Създателите на платформата я позиционират като свързващо звено между крайните клиенти, застрахователните брокери, застрахователните компании и новите технологии. Според тях тя улеснява продажбите и им помага за по-лесното навлизане на нови пазари, както и при разработването на нови продукти.

В близко бъдеще към нея да бъде добавен и чатбот, който да улесни допълнително работата на екипите по продажби. Плановете по отношение на ICS Online включват още излизане на други европейски пазари, които имат сходна с българската регулаторна рамка, както и разработване на нови продукти, насочени към управлението на риска, управлението на спомагателните бизнес процеси, автоматизирането на бекофиса и онлайн продажбите.

„Създадохме ICS Online, защото отчетохме нарастващата нужда на българския пазар от цялостно решение за онлайн застраховане, което да автоматизира всички дейности и да позволи на крайния клиент бързо и лесно да сравни цените на застрахователите, да види персонална цена за него и да закупи застраховката онлайн – обяснява Кирил Василев, изпълнителен Директор на Sirma ICS. – Платформата е точно такова решение, което не само позволява издаването на онлайн застраховки, а и автоматично се свързва с бекофис системите на застрахователните брокери (като например платформата за застрахователни брокери Sirma Broker Platform). Не на последно място тя позволява сравняване на предложенията на всички застрахователни компании „на един екран“. Убедени сме, че бъдещето на сектора е именно в активното внедряване на нови дигитални платформи, които подобряват клиентското обслужване, повишават ефективността на екипите и добавят редица нови полезни функции.“

Василев очаква в близко бъдеще онлайн продажбите в бранша да увеличават своя дял и да доведат до свиване на клоновите мрежи на брокери и застрахователи, а компаниите постепенно да преминат към модерни дигитални платформи. В по-далечно бъдеще пък изкуственият интелект ще играе все по-важна роля при анализа на риска от застрахователните компании, което ще им позволи намаляване на цените за ниско-рискови клиенти. Други иновативни технологии като „Интернет на нещата“ и автономните автомобили също ще оказват влияние върху развитието на застрахователния бранш, допълва още директорът на Sirma ICS.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X