Ит Лидери

Русенската фирма Експрес Сервиз спечели наградата Кубратов меч на ИКЕМ

Владимир Владков

Експрес Сервиз – Русе получи тази година голямата награда „Кубратов меч“ за цялостен принос в електрическата мобилност в България. Освен русенската фирма Националната браншова организация „Индустриален клъстер електромобили“ (ИКЕМ) отличи и другите победители в традиционния си конкурс на церемония в Интер Експо Център, която се проведе в рамките на изложението MachTech & InnoTech.

Експрес Сервиз е наградена за разработката и производството на серия български батерийни електрически маневрени локомотиви - еднопътни и двупътни, с дистанционно и местно управление, като теглителното усилие на локомотивите е от 40 до 100 килонютона.

ИКЕМ отличи и български продукт, разработен през 2016 г. от варненската фирма Елджой. Тя е създала оригинален дизайн и е разработила първия прототип на е-велосипед с вградена в рамката батерия.

ИКЕМ връчи и награди за екипни проекти, реализирани през 2016 г. Столична община и Общинско предприятие „Паркове и градски градини“ са реализирали екологичен модел със зарядна инфраструктура и лекотоварен електромобил в централна градска част, а Община Габрово бе отличена като първата българска община с модел за използване на електрически автобуси в нова транспортна схема.

Две награди бяха връчени и за бизнес постижения през миналата година. Варненската Кортех бе отличена за последователно развитие на работещи бизнес модели за електрически превозни средства, включително конверсия, преустройство на хибридни автомобил и сервиз на електрически превозни средства. Награда бе връчена и на Камен Михайлов за разработения бизнес модел на зарядна колонка, която вече е включена към Националната мрежа Bulcharge за управление и разплащане при зареждане на електромобили.

По традиция ИКЕМ награждава и представители на академичните среди за принос към електрическата мобилност. Тази година награди получиха Професионална гимназия „Велизар Пеев“ в Своге, която за първи път приема ученици по специалността „Електрически превозни средства“. Национална спортна академия „Васил Левски“ бе наградена заради въведеното обучение на състезатели с електрически автомобили.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X