Ит Лидери

Tesla приема поръчки за керемиди с вградени фотоволтаици

Computer World

През октомври миналата година Tesla представи своя нова разработка – покривни керемиди с вградени фотоволтаици. По думите на генералния директор на компанията, Илон Мъск, от април стартират предварителните поръчки на продукта, а първите доставки се очакват през лятото.

Керемидите са изработени от подсилено стъкло и се предлагат четири цвята. Според компанията те са по-издържливи от традиционните си глинени събратя. По думите на Мъск, дори в условия на суров климат, те могат да служат 50 и повече години.

Производител е компанията SolarCity, която Tesla придоби миналата година. Тя произвежда традиционни слънчеви батерии, предназначени за монтиране на покриви на сгради. Те са предвидени за нови и новоремонирани покриви, докато керемидите се насочени към новото строителство или при подмяна на покрива.

Засега не е известно дали технологичните керемиди ще са по-скъпи от обичайните фотоволтаици. През ноември, по време на събрание на акционерите в Tesla, Илон Мъск заяви, че те би трябвало да струват колкото обикновени керемиди  или дори по-малко.

 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X