Ит Лидери

Бургас - атрактивна зона за развитие и възраждане на бизнеса

Computer World

Община Бургас се развива изключително динамично, работейки в посока развитие на инфраструктурата и създаване на устойчива среда за бизнес и икономическо развитие. Бургас е подходяща за бизнес локация, с всички необходими логистични условия, които се търсят при решение за инвестиция (излаз на море, магистрала, ЖП линия, пристанище). Това бяха част от изводите, които направиха участниците в дискусията „Конкурентоспособна икономика чрез стимулиране на партньорството между местната власт и бизнеса”, проведена на 30 март в Smart Center Бургас.

Инициативата е част от мащабния проект „Road Show 2017”, с организатори ICT Media, Българска аутсорсинг асоциация и Асоциация на собствениците на бизнес сгради. Събитието бе проведено с домакинството на община Бургас и в партньорство с AON България, Планекс Холдинг и Vivacom.

Обсъдени бяха възможностите за осигуряване на преференциални условия за инвеститорите в регионa и реализирането на образователни инициативи с цел подготовка на местни кадри за нуждите на бизнеса. Дискутирани бяха и опциите за разширяване на формите на взаимодействие с университетите и за стимулиране конкурентноспособността на компаниите от индустриалните сегменти в региона чрез аутсорсинг и информационно - комуникационни технологии.

Общината предоставя много перспективи за развитие и все повече частни предприемачи са привлечени от възможности за нови инвестиционни проекти. В определени случаи нормативната уредба е тромава, но община Бургас се опитва по всякакъв начин да подпомага процесите и да съдейства на бизнеса за процедурни облекчения и финализиране на процесите в най-кратки срокове. Общината е тази, която предоставя пътя за свеждане на тази комуникация на по-лесно ниво. Инфраструктуратa е една от предпоставките за проявяване на интерес от предприемачи и реализиране на инвестиционни проекти, генериращи нови работни места.

Стана ясно, че когато аутсорсинг браншът търси локация, сериозно предизвикателство за установяване на бизнес е комбинацията от летище (което е много важно за бранша, защото хората често пътуват извън страната), кадри, инфраструктура, привлекателната атмосфера на бизнес сградите. Много важно е в каква посока общината възнамерява да развива региона и в тази посока трябва да се работи при развитие на кадрите и в университетите. Ето защо бизнесът призова университетите да станат асоциирани членове на асоциациите, защото така ще научават от какво се нуждае индустрията. Взаимодействието между Общината и Университет „Проф. д-р Асен Златаров” Бургас бе подкрепено с успешен пример за партньорство – от 2016г. 30 студенти по компютърни технологии са получили подкрепа от Общината, която заплаща таксата им за обучение. Отправен бе апел към бизнеса да комуникира с университите - ако бизнесът има желание кадрите да бъдат обучени в определено направление, той трябва да подскаже на университите какво им е необходимо.

Висококвалифицираните кадри са високо платени и трябва да се чувстват комфортно, заключиха панелистите. В обсъждането взеха участие инж. Чанка Коралска, заместник-кмет по строителство, инвестиции и регионално развитие в община Бургас; арх. Веселина Илиева, главен архитект на община Бургас; Станимир Николов, председател на Борда на директорите на Българска аутсорсинг асоциация (БАА) и изпълнителен директор на ЕПАМ Системс България; Драгомир Марков, член на Асоциация на собствениците на бизнес сгради в България и главен изпълнителен директор на Европейски търговски център (ЕТЦ); доц. д-р Магдалена Миткова, ректор, Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас; инж. Пламен Андреев, управител, Планекс Холдинг.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X