Ит Лидери

Мтел финансира с 25 000 лв. стойностни екологични проекти

Владимир Владков

Идеи, насърчаващи опазването на околната среда и биоразнообразието в България, ще финансира Мтел чрез своята традиционна годишна дарителска програма „Мтел еко грант“. Общият бюджет на фонда е 25 000 лв., като крайният срок за изпращане на кандидатурите е 20 април, съобщиха от оператора.

Предложения за конкурса „Мтел еко грант“ се събират до 20 април, проектите трябва да включват комуникационни технологии за търсене и споделяне на съдържание.

Конкурсът „Мтел еко грант“ се осъществява в партньорство с Фондация BCause (доскоро позната под името Фондация „Помощ за благотворителността в България“ - ФПББ). Предвижда се финансиране на „малки, но стойностни проекти в областта на екологията“, като всеки от тях може да получи от компанията до 8000 лева. Новост тази година е, че кандидатстващите проекти трябва да включват нови комуникационни технологии за търсене, използване или обмен на съдържание в съответните тематични области. „Това може да става чрез ползване и създаване на мобилни приложения, информационни източници, сайтове и др. Тази група дейности трябва да водят до подобряване на дигиталната компетентност на участващите деца и младежи като един от отличимите резултати на проекта. Проекти, в които няма такъв компонент, няма да бъдат разглеждани", обясняват организаторите.

За участие в конкурса „Мтел еко грант“ се допускат еко клубове и ученически обединения, неправителствени организации, читалища и училищни настоятелства. С приоритет ще се финансират еко проекти, в които участват деца и младежи.

Изборът на идеите, които ще бъдат подпомогнати, преминава през 3 етапа. Първоначално всеки кандидатури се разглеждат от програмния екип на Фондация BCause, като ще се следи дали те спазват основните изисквания на конкурса. По време на втория етап ще се прави подробна оценка и класиране на програмите, отново от екипа на фондацията, като стремежът е идеите да допринасят максимално за програмата и околната среда.

В рамките на третия етап финалистите ще бъдат оценявани от жури с участието на представители на неправителствени организации, медии и общественици. Това жури ще взема окончателно решение кои проекти ще получат финансиране.

През миналата година кандидатите за „Мтел еко грант“ бяха 68, а финансиране на обща стойност 25 000 лв. получиха 5 проекта. През 2015 г. от 70 кандидатури бяха избрани 7 проекта, които си разпределиха общ бюджет от 44 000 лв.

Тази година журито включва алпиниста Боян Петров, журналиста Иван Михалев, преподавателя Жюстин Томс, предприемача Сергей Петров (съосновател на BeeSmart), Нели Колева, директор „Публични партньорства“ в „Заедно в час“, Елена Ганчева, ръководител на дарителската програма на WWF България, и Илияна Захариева, директор „Корпоративни комуникации“ в Мтел.

Документите за кандидатстване, включително таблица на Excel с планирания бюджет за екипа, режийните разходи и преките разходи, са достъпни на сайта на Мтел. Самите кандидатури се подават до Фондация BCause на e-поща lucy@bcause.bg.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X