Ит Лидери

Британската полиция иска достъп до съобщения в WhatsApp

Computer World

Високопоставен представител на полицията във Великобритания иска силовите структури в страната да получат достъп до криптирани съобщения в WhatsApp и други подобни услуги. Това вероятно отново ще разпали дебата дали компаниите трябва да оставят в своите продукти възможности за таен достъп с цел провеждане на разследвания.

Новината идва на фона на съобщения, че Халид Масуд, терористът, който преди дни погуби четирима души пред парламента в британската столица, е използвал WhatsApp малко преди атаката.

По думите на Амбър Ръд, министър на вътрешните работи на Великобритания, подобни приложения не трябва да дават на терористи възможности за тайни комуникации. „По-рано се отваряха писма или просто се подслушваха телефони, когато трябваше да се знае дали хората не правят нещо незаконно – споделя тя. – Трябва да сме сигурни, че нашите разузнавателни служби имат възможността да правят същото и в ситуации като криптирания WhatsApp.“

Ръд допълва още, че шифроването „от край до край“ (т.е. от изпращач до получател) има своето място и то не е несъвместимо със създаването на система силовите органи да имат достъп до нужната информация. Разбира се, при съответната заповед.

Британското вътрешно министерство ще проведе срещи с интернет компании, за да създаде съвет, който също да се занимава с въпроси като премахване на терористично съдържание и пропаганда от комуникационните платформи.

WhatsApp, която бе придобита от Facebook през 2014 г., криптира гласовите и видео комуникации на потребителите си в версиите на софтуера си, пуснати в обръщение след 31 март 2016 г. За целта се използва алгоритъмът Signal Protocol, разработен от неправителствената организация Open Whisper Systems.

От комуникационна платформа споделят, че целта на криптирането е да се предотврати достъп до съобщенията както отвън, така и от страна на самата WhatsApp. Нещо повече компрометирането на шифровъчните ключове на едно устройство не дава достъп до предишни съобщения.

Искането на Амбър Ръд за правителствен достъп до криптирани съобщения идва и около година след подобен диспут между Apple и ФБР в САЩ. Тогава разследващи искаха от компанията да асистира за отключването на личния iPhone на Саид Фарук, един от терористите, замесен в атаката в Сан Бернардино от 2015 г.

„Искаме компаниите да осъзнаят, че имат отговорността да си сътрудничат с правителството, със силовите органи, когато става въпрос за тероризъм“, подчерта още Ръд.

От WhatsApp съобщиха, че са ужасени от терористичния акт в Лондон че си сътрудничат с полицията.

„Принуждаването компании да слагат „задни вратички“ в своите криптирани системи ще намали онлайн сигурността на милиони обикновени хора – споделя в обръщение Джим Килок, изпълнителен директор в Open Rights Group. – Всички разчитаме на криптирането да защитава нашето право да комуникираме, пазаруваме и да банкираме безопасно.“

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X