Ит Лидери

Американски щат иска $110 млн. от IBM за просрочен договор

Computer World

Проект за модернизация на системата за плащане обезщетения при безработица в американския щат Пенсилвания, който по първоначални сметки е трябвало да струва 110 млн. долара, в крайна сметка е коствал на данъкоплатците 170 млн. Също така той е бил завършен с 45 месеца закъснение и в крайна сметка не е дал резултат – в правителството на щата продължават да работят със старата система.

Властите на Пенсилвания са подали иск срещу доставчика IBM в местен съд. От компанията пък заявяват, че обвиненията срещу нея са необосновани.

Според консултантската фирма Standish Group шансовете за успех на проекта още поначало не са били особено високи. По данни на проведен от специалистите анализ на резултатите на 50 хил. проекта е станало ясно, че при тези на стойност над 100 хил. долара само 2% завършват в срок и се вписват в първоначалния бюджет.

В 51% от случаите възникват проблеми със сроковете, с бюджета или резултатите оне оправдават очакванията на потребителите. Цели 47%  от проектите пък завършват с пълен неуспех.

За основен проблем при едрите проекти изследователите считат бавното взимане на решения – всеки милион долара стойност средно е свързан с около хиляда такива. При добре вървящ процес за едно решение е необходим около един час, докато в някои случаи този срок може да се разтегли във времето до шест седмици, посочват анализаторите.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X