Ит Лидери

ZTE ще плати $900 млн. глоба за доставки на мрежово оборудване в Иран

Computer World

Китайският производител на смартфони и мрежово оборудване ZTE призна за нарушения на действащите в САЩ ограничения по отношение на доставките на технологична продукция за Иран. Компанията ще трябва да плати 892 млн. долара глоба и още 300 млн. долара в случай на нарушение на условията на сключеното съглашение.

Въпреки че ZTE не е американска компания в мрежовото оборудване, което тя е доставила за Иран, са присъствали и разработки на фирми от САЩ. Между 2010 и 2016 г. общата стойност на тези компоненти е достигнала близо 32 млн. долара, обявиха от американското министерство на правосъдието.

Според разследващите ръководството на компанията е било информирано, че нарушава законите на САЩ, като доставките са продължили и след като е станало ясно, че те за известни на властите. В отговор в страната е въведена забрана за продажби на продукцията на ZTE, която по-късно е отменена.

Китайската организация се задължава да сътрудничи за разследване на други възможни нарушения. В течение на три години работата на ZTE ще бъде следена от независима комисия. Освен това през април миналата година в компанията влезе в длъжност но изпълнителен директор, а през ноември бе назначен и ръководител по съблюдаване на правилата за износ.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X