Ит Лидери

Google с антимонополно разследване и в Турция

Computer World

Съветът по конкуренцията в Турция обяви, че започва разследване срещу Google. С тази стъпка държавният орган отменя свое предишно решение и дава нов ход на обвинения за нелоялни практики, касаещи обвързването на онлайн магазина и различни приложения интернет гиганта с операционната система Android.

Първоначалният сигнал до регулатора е подаден през 2015 г. от руската компания Яндекс (Yandex). От там обвиняват Google, че изисква от производителите на смартфони да инсталират предварително на нейните Play Store, Play Services и Mobile Services, както и нейната търсеща машина.

Подобно поведение, разбираемо, би било обезпокоително за Яндекс, която също разполага с магазин за приложения и предлага картови услуги, търсене в интернет и т.н. Руският доставчик подаде подобни оплаквания и в други страни, включително в родината си и в ЕС. Подобно дело бе стартирано и в САЩ от други компании.

Жалбата на Яндекс в Турция бе спряна през декември 2015 г., когато Съветът по конкуренцията постанови, че тя е несъстоятелна, тъй като купувачите на смартфони са свободни да инсталират други приложения. Въпреки това от регулатора поискаха от Google да прекрати практиката да включва в договорите си изисквания за предварително инсталиране на софтуер.

Руснаците обжалваха решението административен съд в Анкара, който през октомври миналата година отмени решението на регулатора.

На 6 март Съветът по конкуренцията взе решение да започне ново разследване на бизнес практиките на Google, Google International, както и на местното маркетингово поделение Google Reklamcılık ve Pazarlama.

Разследването ще проучи дали компанията нарушава турските закони, забраняващи антиконкуренти споразумения, картели и злоупотреби с доминантно положение, заявяват от съвета.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X