Ит Лидери

СИБАНК и Mastercard представиха безконтактен банкомат в София

Computer World

Мрежа от банкомати с безконтактна технология започва да въвежда СИБАНК. Проектът се изпълнява в партньорство с Mastercard, като първата подобна машина бе официално представена в новооткрит клон на банката в София тех парк. Плановете включват до края на годината бъдат монтирани почти 50 такива банкомата, а по-нататък – постепенна подмяна на цялата мрежа.

Към момента от услугата могат да се възползват само притежатели на безконтактни карти Mastercard, без значение от банката-издател на пластиката.

От банката коментират, че безконтактната технология предлага на клиентите няколко основни плюса. На първо място е повишената сигурност. Фактът, че картата не се пъха в устройството (а само се доближава до определена зона до клавиатурата) означава, че тя не може да бъде скимирана. Също така това ускорява целия процес по ползване на банкомата, като според СИБАНК при използване на безконтактната функция транзакцията се извършва с 25% по-бързо.

„Безконтактната технология на Mastercard е изключително добро решение за традиционно доминирани от кеша сфери, където бързината на операцията е от основно значение. Но тя също така е подходяща и за индустрии, където наред със скоростта, водещо е и удобството за разплащане, като например големи търговски вериги, бензиностанции, аптеки, таксиметрови компании и други – заяви Артур Туремка, генерален мениджър на Mastercard за Балканите, който присъства на официалното представяне на банкомата. – Данните от изследването MasterIndex потвърждават тенденцията все повече хора по целия свят да използват безконтактната технология: в България през 2016 г. 32% заявяват, че използват безконтактни плащания, в сравенение с 14% през 2015 г. Но, въпреки значителния прогрес, който отчитаме в безкасовото разплащане в България, все още броят на хората, които използват пари в брой, е голям. Въвеждането на решения като безконтактното теглене и разплащане чрез банкомат допринася за по-уверения преход на традиционалистите към ерата на дигиталните технологии. Въвеждането на безконтактната технология и при банкоматите ще увеличи още повече употребата на безконтактни карти в страната.“

„Бързите темпове, с които безконтактните плащания се увеличават в България, е сигурен признак, че хората ги възприемат като лесни и удобни. Затова решихме да отидем стъпка напред в иновациите и да осигурим това удобство и при теглене на пари чрез безконтактен банкомат. Ние от СИБАНК пускаме първите безконтактни банкомати в България, защото вярваме в иновациите, които подобряват качеството на живот на хората.”, допълни Петър Андронов, главен изпълнителен директор на СИБАНК.

СИБАНК ще инсталира 21 безконтактни банкомата в офисите си в 13 града у нас, сред които София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Благоевград, Велико Търново, Враца, Габрово, Добрич, Кърджали, Русе и Самоков. Предвижда се броят на устройствата да се увеличи до 45 в края на 2017 година. Всеки един от банкоматите от ново поколение ще бъде обозначен със специален символ и ще съдържа инструкции за използване на иновативната технология.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X