Ит Лидери

20-те най-големи технологични сделки, обявени през 2016 г.

Computer World

Александър Главчев 

Миналата година бе особено богата на разнообразни „технологични“ придобивания и сливания. Според анализатора Dealogic общата им стойност в световен мащаб възлиза на 619,9 млрд. долара. 2017 г. също се очаква да е силна в това отношение, смятат анализаторите от Cooley. От там предвиждат „продължаване на фокусирането на частен капитал в областта на технологиите, а големи компании ще поддържат конкурентоспособността си обстановка на сближаване на различни бизнес сектори“.

Междувременно Computerworld Bulgaria е приготвил на читателите си списък с 20-те най-големи технологични сделки на 2016 г.:

1. AT&T и Time Warner: $85,4 млрд.

Обединението на двете компании ще събере на едно място медийното съдържание на Time Warner, която разполага и с филмово студио, с мрежата за разпространение на мобилни услуги, широколентов интернет достъп и телевизия на AT&T, и има абонати в САЩ, Мексико и Латинска Америка. Според телекома сделката ще позволи на компанията да се превърне в първия доставчик на мобилни услуги, който ще може да се конкурира с „кабелните“ доставчици в национален мащаб. Потенциалното сливане обаче предизвика и коментари, че представлява прекалено висока концентрация на медийна власт в ръцете на твърде ограничен кръг от хора.

2. Qualcomm и NXP Semiconductors: $47 млрд.

Qualcomm си купува излаз на нови пазари, чрез което да намали зависимостта си от изпадащата в стагнация смартфон-индустрия. NXP доставя процесори, използвани при разработката на информационно-развлекателни системи за автомобили. Освен това компанията предлага и микро контролери, идентификационни чипове, мрежови процесори и радиочестотни усилватели. Очаква се сделката да укрепи позициите на Qualcomm в области като свързания автомобили и Интернет на нещата. През декември 2015 г. самата NXP приключи процес по придобиване на друга компания – Freescale Semiconductor.

3. SoftBank и ARM: $32 млрд.

Японската SoftBank възнамерява да печели от нарастващото търсене на процесори, технологии за Интернет на нещата, както и от сферата на мобилните устройства. ARM се радва на успехи при разработката на полупроводници за джобни устройства, едно от основните изисквания, по отношение на които е ниското потребление на енергия. От SoftBank възнамеряват да запазят седалището на ARM в Кеймбридж, Великобритания, но и смятат да удвоят броя на служителите на компанията в страната през следващите 5 г., както и да увеличат служителите, работещи в чужбина. Придобиването ще позволи на SoftBank да се установи на мобилния пазар, където ще е важен доставчик на някои от най-известните марки в технологичната индустрия.

4. Microsoft и LinkedIn: $26,2 млрд.

Резултатът от сделката ще е любопитен – обединение на най-голямата корпоративно насочена социална мрежа с една от най-едрите софтуерни компании. Разбира се, социалният елемент далеч не е основното – в ядрото си LinkedIn е мрежа за бизнес контакти. В резултат на придобиването Microsoft получава достъп продукти като услуга за споделяне на презентации SlideShare и услугата за обучения Lynda.com. Една от причините LinkedIn да е апетитна хапка за редмъндския гигант е, че социалната мрежа може да позволи разширяване софтуерното портфолио, което нейните потребители достъпват по време на работата си. Microsoft вижда бъдеще, в което всеки LinkedIn профил е свързан нейните приложения за продуктивност.

5. Analog Devices и Linear Technology: $14,8 млрд.

Американският производител на чипове Analog Devices е един от най-старите в бранша. Той предлага конвертори за данни и чипове, които превръщат реални неща – като например натискане на бутон или звуци – в електронни сигнали. Покупката на Linear Technology ще даде на компанията достъп до пазара за чипове, които контролират захранването. Големият залог обаче е Интернет на нещата – нова комуникационна реалност, която ще доведе до вграждане на сензори в най-разнообразни „неща“ – от индустриални машини до продукти oт бита.


6. IMS Health и Quintiles Transactional: $14,7 млрд.

Сделката ще събере на едно място два от най-големите доставчици на данни и услуги за фармацевтичната индустрия. Quintiles Transnational е най-голямата компания за поръчкови изследвания в сферата на фармацевтиката и биофармацевтиката. IMS Health пък предлага маркетингови и косултантски услуги в същия сегмент. Новосформираната организация ще се казва Quintiles IMS Holdings Inc. и ще предлага обширна база данни, която ще е полезна за производителите на лекарства, изпитващи натиск да намаляват средствата, отделяни за научноизследвателски дейности и да ускоряват процеса по пускане на нови препарати на пазара.

7. Oracle и NetSuite: $9,5 млрд.

Очаква се сделката да позволи на Oracle да обслужва по-широк кръг от клиенти, включително по-малки бизнеси, и да увеличи обхвата си с нови индустрии и в нови страни, споделят още от там. В момента NetSuite е фокусирана върху англоговорящи страни и Япония. Oracle възнамерява да локализира неговите продукти и да разшири капацитета на центровете за обработка на данни. Сделката ще позволи на продуктите на облачната компания да разшири обхвата си на нови пазари.

8. Samsung и Harman: $8,9 млрд.

Корейският гигант Samsung стъпва на пазара на свързани автомобили и автомобилни информационно-развлекателни системи, закупувайки американската компания Harman International Industries за 8 млрд. долара. Harman продава продукти под над 20 търговски имена, най-известните от които са AKG, Harman/Kardon и JBL. Samsung възнамерява да запази настоящия управленски екип на придобитата компания. Чрез сделката корейците търсят начин за разнообразяване на бизнеса си на фона на забавящия се пазар на мобилни устройства. През декември миналата година Samsung създаде свой отдел за автомобилна електроника, чиято цел е да идентифицира бизнес възможности в сектора.

9. Micro Focus и HPE: $8,8 млрд.

Hewlett Packard Enterprise (HPE) ще се раздели с неключови софтуерни активи и ще ги продаде на базираната във Великобритания Micro Focus. Част от пакета, който ще бъде придобит, са решения за управление доставката на приложения, големи данни, корпоративна сигурност, управление на информация, управление на ИТ операции и т.н. В комбинация с другите собствености на Micro Focus, като Attachmate и разработчика на Linux продукти SUSE, ще бъде формирана една от най-големите „чисти“ софтуерни компании, чиито специалисти по продажбите ще наброяват общо около 4000 души. Според условията на сделката HPE ще получи 2,5 млрд. долара кеш, също 50,1% от новата комбинирана компания ще са собственост на акционери в HPE. Неин ръководител ще е Кевин Лузмор, председател на борда на Micro Focus.

10. Tencent и Supercell: $8,6 млрд.

Придобиването на финладския разработчик на игри ще изстреля китайската интернет компания в горещия пазара на мобилни развлекателни продукти, които ще разпространява на местния пазар. Supercell са създатели на супер успешното заглавие Clash of Clans. Стойността на сделката е над четири пъти по-голям от оборота на разработчика за 2015 г. При обявяването ѝ от Tencent заявиха, че търсят потенциални коинвеститори, с които да си поделят разходите. Все пак от там възнамеряват да запазят 50% дял от новата придобивка.

11. CSC и HPE: $8,3 млрд.

Computer Sciences Corp. (CSC) и звеното за бизнес и технологични услуги на HPE – HPE Enterprise Services, се сливат в общ гигант в сферата на ИТ услугите с общ бизнес за $25,6 милиарда под името DXC Technology. Председател на борда, президент и главен изпълнителен директор на новосформираната организация ще е Майк Лори. С излизането на бизнеса за корпоративни услуги извън HPE, главният изпълнителен директор на фирмата, Мег Уитман, ще заеме място в борда на директорите. Акционерите в компанията ще притежават 50% от дяловете в новата компания.

12. Tianjin Tianhai и Ingram Micro: $6 млрд.

Дистрибуторът на технологични продукти и услуги става част от конгломерата HNA Group, притежаващ активи в сферата на авиацията, туризма и логистиката, която е най-големият акционер в Tianjin Tianhai. Обявената в средата на февруари сделка обаче получи зелена светлина едва през ноември. Развитата дистрибуторска мрежа на Ingram Micro ще помогне на HNA да стъпи на външни пазари, след свиването на ръста на китайската икономика, който в момента бележи най-ниското си ниво от 30 г. насам.

13. Broadcom и Brocade: $5,9 млрд.

Сделката ще даде на Broadcom разширен достъп до пазара на мрежови системи за съхранение на данни. Интересно е да се отбележи, че през февруари миналата година Лойд Кърни, главен изпълнителен директор на Brocade Communications Systems, коментира, че не цели да продаде компанията. Очевидно обаче до ръководството на компанията е било отправено неустоимо предложение. Не на последно място обединението създава силен играч на пазара на корпоративните решения за мрежово съхранение на данни. Кърни също коментира, че важен мотив за сключване на сделката е и конкурентното припокриване с някои от най-важните клиенти на Broadcom.


14. Verizon и Yahoo: $4,8 млрд.

Yahoo ще промени името си на Altaba, след като завърши продажбата на своя интернет портал на Verizon. Главният изпълнителен директор Мариса Майер и съоснователят на компанията Дейвид Фило също ще напуснат, обявиха от компанията. След завършване на сделката Yahoo ще се превърне в инвестиционна компания и бордът на директорите ще бъде намален от 11 на 5 човека. Основните акции на Altaba ще са в китайския гигант в е-търговия Alibaba и в основния японски интернет портал Yahoo Japan.

15. Symantec и Blue Coat: $4,7 млрд.

Корпоративният бизнес с решения за сигурност на Symantec се очаква да получи сериозен тласък с придобиването на Blue Coat Systems, която предлага средства за защита, предназначени най-вече за доставчици на интернет услуги. Очаква се след сделката 62% от приходите на Symantec да идват от корпоративни клиенти. Самата Blue Coat планираше първоначално публично предлагане на свои акции в края на лятото на 2016 г. Интересно е да се отбележи още, че през пролетта на 2015 г. хедж фондът Thoma Bravo придоби компанията от тогавашния ѝ собственик, Bain Capital, за 2,4 млрд. долара.

16. Cisco Systems и AppDynamics: $3,7 млрд.

AppDynamics предлага продукти за управление на софтуерни системи, даващи на клиентите информация за работата на техните бизнес системи. Това са важни показатели, тъй като съвременните компании разчитат на компютърни системи за най-различни процеси. Според Cisco новата ѝ придобивка ще работи като независимо поделение под ръководството на настоящия си главен изпълнителен директор Дейвид Уадуани. Неговият екип ще докладва директно за Роуан Тролъп, старши вицепрезидент и генерален мениджър на поделенията за Интернет на нещата и за приложения в Cisco Systems.

17. Foxconn и Sharp: $3,4 млрд.

Китайската компания Foxconn Technology Group, позната най-вече като асемблатор на много от продуктите на Apple, придобива мажоритарен дял от световноизвестната японска марка Sharp. Очаква се сделката да подобри позициите на Foxconn при предлаганите от компанията услуги по асемблиране и ще ѝ даде достъп до широк кръг от електронни компоненти и потребителски устройства. Второто ще позволи на производителя да обхване по-голям дял от добавената стойност между проектирането и доставката на продукти. Sharp e известна като производител на домашна техника, най-вече около бизнеса си с телевизори, но предлага също така принтери, проектори, телефони и POS системи. Напоследък обаче бизнесът на японския производител върви надолу като загубите през последното тримесечие на финансовата 2015-а възлизат на 208 млн. долара, а за деветте месеца от началото на 2016 г. пък наближиха 1 млрд.

18. Thoma Bravo и Qlik: $3 млрд.

В Qlik започнаха да обмислят продажба след натиск от страна на хедж фонда Elliott Management, който в началото на март т.г. обяви, че притежава 8,88% от компанията, придобити за около 200 млн. долара. По подобен начин фондът доведе до продажбите и на други компании като Compuware, Blue Coat и Informatica. Thoma Bravo притежава инвестиции в няколко технологични компании, сред които е и споменатият доставчик на услуги за оптимизация на IBM Compuware.

19. Salesforce и Demandware: $2,8 млрд.

Сделката ще помогне на Salesforce да отнеме пазарен дял от традиционните софтуерни доставчици като Oracle и SAP, и двете предлагащи вече облачно базирани услуги по е-търговия. Тази сфера се разраства с бързи темпове, тъй като търговците на дребно разширяват своето онлайн присъствие, повишавайки търсенето на софтуер, който помага да се управляват функции като обработка на плащания и управление на инвентара. Demandware, чиито клиенти включват Lands' End, L'Oreal и Marks and Spencer Group, отчита ръст на продажбите повече от 30 процента за последните 10 тримесечия. Глобалните разходи за платформи за дигитална търговия се очаква да нарастват с над 14% годишно, достигайки 8,5 млрд. долара през 2020 г., коментират от Salesforce, цитирайки Gartner.

20. Symantec и LifeLock: $2,3 млрд.

Сделката ще създаде най-голямата в света фирма за сигурност за крайни потребители с над $2,3 милиарда годишни приходи на базата на финансовите доклади на двете компании за последната година. Symantec може да се възползва веднага от по-голям брой потребители, които са станали жертва на киберпрестъпления, които създават най-голяма тревога в областта на цифровата безопасност. Компаниите оценяват пазара на общо $10 млрд., като той расте с близо 10% годишно. Само в САЩ общият пазар на решения за сигурност се изчислява на 80 млн. човека.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X