Ит Лидери

Росен Плевнелиев получи Специалната награда на БАИТ за 2016 г.

Владимир Владков

Владимир Владков

Росен Плевнелиев, президент на България в периода 22 януари 2012 – 22 януари 2017 г., получи Специалната награда на БАИТ за особени заслуги към развитието на ИКТ технологиите у нас. Наградата бе връчена на Росен Плевнелиев от вицепрезидента на Република България Илияна Йотова на специална церемония, проведена под патронажа на Президента на България Румен Радев.

„Наградата e присъдена на Росен Плевнелиев за постоянната подкрепа, която получаваше българската ИТ индустрия през целия му мандат, за целенасочената му работа за позиционирането на България и София като регионален хъб на високи технологии и иновации, за безрезервната му подкрепа на родните таланти в областта на математиката, физиката, програмирането и компютърните науки“, са част от мотивите за избора на носителя на тазгодишната специална награда на ИТ асоциацията.


Росен Плевнелиев получи Специалната награда на БАИТ за 2016 г.

© Владимир Владков, Computerworld.bg

„Горда съм, че наши сънародници са сред водещите специалисти в ИКТ сферата. Неслучайно един от първите патронажи, приет от държавния глава, е именно този в сферата на информационните технологии. Ако България иска да е сред икономическите и политическите лидери, трябва да изгражда специалисти и да подпомага техния професионален успех тук в родината ни“, каза вицепрезидентът Илияна Йотова при откриването на церемонията.


Росен Плевнелиев получи Специалната награда на БАИТ за 2016 г.

© Владимир Владков, Computerworld.bg

„Огромна чест е да бъда заедно с вас, посочи Росен Плевнелиев при приемането на статуетката. - В България създадохме първата иновационна система на Балканите, създала най-голям брой работни места в индустрия с висока добавена стойност – над 16 хиляди нови добре платени специалисти. През последните години всички показахме най-важната част от формулата за успеха на България – да повярваме в себе си. Това, че сегашният вицепрезидент и бившият президент са заедно с вас на сцената показва каква е тази рецепта - приемственост и надграждане по пътя на смислените приоритети, подчерта още Росен Плевнелиев. - Наградите на БАИТ показват, че макар и малка, сме глобална нация със своя цел, свой приоритет“, допълни той. Според Плевнелиев е важно всички части от обществото да продължат да са обединени около този приоритет - и президентска институция, и правителство, и медии, и кметове, и предприемачи, и стартиращи фирми, които тепърва ще се развиват, и големи компании, които са имали свои мечти и вече са стигнали далече. С общи усилия оставяме младите хора, ориентирани към тези бизнеси от бъдещето в България, подпомагани и от венчър фондове, и от университети.

Налице е поредната индустриална революция. Преди 4 г. ИТ не бе в центъра на живота, но днес ИТ технологиите са интегрална част от цялата икономика. В тази променена среда има нужда от променени приоритети - дали да развиваме индустрия отпреди 15 г., или да преоценим приоритетите, да сложим акцент на една високотехнологична индустрия, която да издърпа цялата икономика. Това е индустрия с висока добавена стойност, с висока средна заплата и близки до максималните вноски в ДОО“, коментира Петър Иванов, председател на УС на БАИТ и председател на журито на конкурса. Според него, ИТ индустрията има нужда да се развива в устойчива среда, като плоският данък е една от причините за привличане на бизнеси, отворили много нови работни места и стимулиращи създаването на средна класа. „Младежите са бъдещето на ИТ сектора в България. Заедно с всички институции трябва да продължим да създаваме добре платени работни места, да осигуряваме кариерно развитие на млади хора, а тези работни места ще донесат 3 до 5 % увеличение на БВП на България“, добави Петър Иванов.

Отличените образователни инициативи

Служебният вицепремиер по европейските фондове Малина Крумова връчи Журналистическата награда на Йоанна Николова, водещ на предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV България.

Проф. Николай Денков, служебен министър на образованието и науката, даде отличието в новата категория "Интернет на нещата" на ИКТ клуб към ТУ-София. Наградата поощрява екип от студенти, които през миналата година са разработили проекта Adept. Adept е цялостна платформа за оценка и подобрение на физическото здраве, която се състои от 2 основни част – изометричен стик и мобилно приложение (засега за iOS устройства). Идеята е разработена след интересно предизвикателство от НАСА, които търсят уникално решение за подобряване на начина, по който астронавтите тренират в Космоса, като това решение трябва да е удобно и приспособимо. НАСА е дала най-висока оценка на iOS приложението Adept Health (интегрирано и с Apple Health) за най-доброто фитнес решение за астронавтите.


Росен Плевнелиев получи Специалната награда на БАИТ за 2016 г.

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Юрий Генов, изпълнителен директор на Банка ДСК, връчи Младежката награда на Звездин Бесарабов, ученик от 10-и клас в НПМГ, за разработения от него проект и прототип „ArduWrite - автоматизация на персонализиран човешки ръкопис“.


Росен Плевнелиев получи Специалната награда на БАИТ за 2016 г.

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Образователната награда бе присъдена на Софтуерен университет ООД заради най-мащабната частна образователна инициатива за провеждане на курс по програмиране в 28 града в страната, както и развиване на програма за дигитален маркетинг и програмиране за деца. Статуетката бе връчена от Владимир Стоев – генерален директор на Лирекс България, на Светлин Наков. „Ние сме отворени за сътрудничество към всички компании и организации, които искат да са част от каузата. Планираме да правим национална ИТ гимназия“, заяви Наков.


Росен Плевнелиев получи Специалната награда на БАИТ за 2016 г.

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Тази награда е за онези, които са реализирали най-добрите идеи да помогнат на младежите да се запалят за технологиите, да ги научат и да ги прилагат в България, коментира Стоев. - След роботизацията идва времето, в което никой няма да знае от какви специалисти ще има нужда на пазара. Днес трябва да се научим и да кодираме, но и да не забравяме да мечтаем“, допълни шефът на Лирекс България.

Наградите за обществения сектор

Милчо Боров, председател на Контролния съвет на БАИТ, обяви победителя в категория "Държавна администрация". Това е порталът на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти. „Отдавна говорим за е-услуги, важни са за цялото общество. Награденият проект е за внедрени е-услуги, които позволяват всеки гражданин, клиент на аптека, да получи информация за това кои лекарства напълно или частично се заплащат от НЗОК, и кои са с най-ниска цена в съответната група. Гражданите могат да проверят още лекарствата за конкретно заболяване, конкретна доза, лекарствена група и др. Системата предоставя услуги и за бизнеса, като над 60% от документацията постъпва онлайн. „Създадените регистри служат като платформа за НЗОК, Министерство на здравеопазването и други организации. Те подпомагат всички здравни заведения в България. Системата се нуждае от надграждане, но показва бъдещето на е-здравеопазването у нас“, каза ръководителят на проекта Стоева.

Изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев връчи наградата в категория „Общинска администрация“ на Столична община - направление "Архитектура и градоустройство". Статуетката получи главният архитект на София Здравко Здравков. Потребителите на сайта имат възможност лесно да намират данни по различни критерии, оптимизирана е визуализацията на големи обеми от данни, които се предоставят публично. За целите на устойчивост и мултипликация на проекта са използвани софтуери с отворен код, система за управление на съдържанието (CMS) и облачни услуги.


Росен Плевнелиев получи Специалната награда на БАИТ за 2016 г.

© Владимир Владков, Computerworld.bg

И корпоративните отличия

Наградата на БАИТ за Корпоративна и социална отговорност бе присъдена на Мусала Софт за технологичната конференция Muffin, която събира над 2000 софтуерни инженери и ИТ специалисти в България и Македония. Наградата бе връчена от Филип Угринов от Telus International Европа на Стефка Огнянова от Мусала Софт.


Росен Плевнелиев получи Специалната награда на БАИТ за 2016 г.

© Владимир Владков, Computerworld.bg

За стартираща компания на 2016 г. бе обявена Tickey Mobile Solutions за мобилното приложение, с което пътниците могат да купуват и валидират билет само с един клик на телефона си (засега за платформата Android), което вече работи в столичното метро.


Росен Плевнелиев получи Специалната награда на БАИТ за 2016 г.

© Владимир Владков, Computerworld.bg

В категорията на мобилните решения отличието на БАИТ за 2016 г. бе дадено на Алтерко Роботикс за проекта за умен дом Shelly, който позволява дистанционно контролиране на осветлението, електроуредите в дома, а също така машините и инсталациите в промишлени сгради.

Статуетката за развлекателен софтуер бе дадена от Олга Стоичкова от София Еърпорт Център на младата фирма Уафуу за 3D детска мобилна мултиплейърна платформа с образователен характер, която включва технологичната иновация на Google за виртуална реалност за мобилни устройства.

Наградата за значителен корпоративен ИКТ проект бе присъдена на VMware България за услуга, чрез която се възстановяват информационни системи в случай на бедствия и аварии. Проектът предлага решение, разработено в България, базирано на облачни технологии, което вече е внедрено в град Авондейл, САЩ. Отличието бе връчено от Цветан Мутавчиев, изпълнителен директор на Телелинк.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X