Ит Лидери

Руският върховен съд отхвърли жалба на Google срещу наложена глоба

Computer World

Върховният съд на Руската федерация отказа да разгледа касационна жалба, която бе подадена от Google. Компанията оспорва законността на решение за налагане на санкция от страна на Федералната антимонополна служба (ФАС). Google бе обвинена, че нарушава правилата за честна конкуренция на пазара на мобилни приложения за Android.

Интернет гигантът подаде жалба срещу решение на Арбиртажния съд на Московския окръг, който не позволи спорът между Google и ФАС да бъде предаден на съд по интелектуалните права. Върховният съд не е намерил основания за преразглеждане на решението на по-долната инстанция.

Редно е да се отбележи, че на 1 декември арбитражът първоначално излезе с решение за предаване на спора към съд по интелектуалните права. 20 дни по-късно обаче, след жалби от страна на ФАС и руската интернет компания Яндекс, то бе отменено.

ФАС призна Google за нарушител на закона за честната конкуренция през септември 2015 г. Според службата компанията се възползва от доминиращото си положение на пазара на предварително инсталираните приложения в операционната система Android. Предписано бе Google да отстрани нарушението чрез коригиране на договори с производители на устройства. Делото бе стартирано след жалба от страна на Яндекс.

Наложената от ФАС санкция е в размер на 438 млн. рубли (~15,5 млн. лева). В началото на ноември 2016 г. две местни структури на компания бяха глобени с общо 1 млн. рубли (32 хил. лева) за неспазване на срока за изпълнение на предписанията.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X