Ит Лидери

Gartner: През 2017 г. ще бъдат продадени почти 3 млн. дронове

Computer World

Производството на безпилотни летателни апарати (дронове) за лична и комерсиална употреба нараства с бързи темпове. През 2017 г. се очаква техните продажби да се увеличат с 34 на сто в световен мащаб. Оборотът, генериран от тях, ще надмине 6 млрд. долара, а до 2020 г. той ще достигне 11,2 млрд. долара. Също така в рамките на настоящата година, по прогноза на Gartner, ще бъдат произведени 2,99 млн. такива машини, а ръстът в сферата ще е 39% спрямо 2016 г.

Въпреки, че пазарът на цивилни дронове се сблъсква с регулации от страна на много правителства, тяхната популярност не намалява. Анализаторите очакват значителен ръст на пазара, но и подчертават, че динамиките в личния и комерсиалния сегмент са много различни.

Персоналните дронове ще продължават да увеличават популярността си, предлагайки разширяване на функционалностите мобилните устройства при правене на снимки и давайки нови възможности за развлечение. Те могат да летят на къси дистанции, обикновено не повече от 5000 м, за около един час, като височината на полета им е ограничена до около 500 м. Теглото на тези устройства обикновено е под 2 кг., а цената – под 5000 долара. Оборотът в сегмента се очаква да достигне 3,7 млрд. долара до края на годината.

Пазарът на комерсиални дронове е значително по-малък, като машините, предназначение за него, са значително по-скъпи. Паралелно с въвеждането на правила, касаещи безпилотните летателни апарати, този сегмент започва да се стабилизира, като компании от почти всяка индустрия проявяват интерес към сферата, посочват от Gartner. Комерсиалните дронове обикновено могат да носят повече товар, летят по-дълго и имат дублирани сензори и контроли, което ги прави по-безопасни. Те могат да са специализирани за определени дейности, като картографиране, доставка на стоки или инспекция на индустриални съоръжения. Цените варират според конкретните изисквания. Сумарните приходи от такива машини се очаква да достигнат 2,4 млрд. долара до края на 2017 г.

Според анализаторите до 2020 г. около 30 на сто от разходите за комерсиални дронове ще са за решения за обследване на инфраструктурни обекти в нефто-газовата промишленост, енергетиката, както и комуналния и транспортния отрасли. Машините за доставки на стоки, въпреки медийния шум, засега ще продължават да са по-скоро нишови продукти. Техният дял ще под 1% през 2020 г.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X