Ит Лидери

ЕС създаде нови правила, ограничава геоблокирането на онлайн услуги

Владимир Владков

Европейският съюз договори нови правила, които ще позволява на европейските зрители да използват онлайн абонаментите си за филми, спорт и музика, когато пътуват в други страни от Общността, като по този начин ограничава възможностите за т.нар. геоблокиране на съдържание. Споразумението е било постигнато във вторник вечер между преговарящите в Европейския парламент. Предложенията бяха направени още през декември 2015 г.

Това е първото споразумение, свързано с модернизирането на правилата за авторското право в Евросъюза, предложено от Еврокомисията в стратегията за Единния цифров пазар.

Вицепрезидентът Андрус Ансип, натоварен с отговорността за създаването на този пазар, приветства споразумението и заяви, че то ще донесе конкретни ползи на европейските граждани. „Хората, които са се абонирали за любимите си серии, музика или спортни събития у дома, ще могат да им се наслаждават и докато пътуват в Европа. Това е много важна стъпка за сваляне на бариерите пред Единния цифров пазар“, добави Ансип.

Това споразумение е постигнато само седмица след подобна договореност за роуминг таксите на мобилните оператори.

При проучване, проведено през 2015 г., всеки трети европеец е пожелал трансгранична преносимост на тези услуги. За по-младите тази възможност е още по-важна. Половината запитани на възраст между 15 и 39 години смятат, че преносимостта и достъпът до услугата, за която са се абонирали, трябва да са налице при пътешествията им из Европа.

Бъдещата регулация ще означава например, че френски потребител, който се абонирал за филмовия Canal+ онлайн, ще има достъп до съдържанието, докато е на почивка в България или Хърватска например. Друг добър пример са абонаментите за ОТТ услуги като Netflix или Amazon Prime Video, при които някои филми не са достъпни в различните страни. Доставчиците на онлайн съдържанието като Netflix или Spotify ще проверяват страната с постоянно местожителство на абоната, използвайки методи като детайли за плащанията, наличието на договор за интернет достъп или проверявайки IP адреса. Услугите, които се предоставят без заплащане (като онлайн услуги на обществени радиостанции и телевизии), ще имат възможност да решат дали да предоставят преносимост на своите абонати.

Българският евродепутат Ангeл Джамбазки от парламентарната група ЕКР, е заявил пред сп. The Parliament, че създаването на балансирана и модерна рамка за авторски права е ключово. "Опитвайки се да защитим по най-добрия начин потребителите, трябва по същия начин да защитим нашето културно наследство, което прави ЕС и страните членки уникални“, е казал той.

Съгласуваният текст трябва да бъде одобрен официално от Съвета на министрите и от Европейския парламент. След приемането им правилата ще станат задължителни за всички страни членки от началото на 2018 г., като проекто директивата предвижда доставчиците на съдържание и носителите на авторски права да разполагат с 9-месечен период, в който да се подготвят за прилагането на новите правила.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X