Ит Лидери

Алтерко успява да продаде 6 пъти повече часовници MyKi от планираното

Владимир Владков

Владимир Владков

Над 58 000 детски смарт часовника MyKi са продадени за 2016 г., докато първоначалните планове на разработчика Allterco Robotics са били за около 10 000 броя, обяви Димитър Димитров, изпълнителен директор и съосновател на фирмата, при представянето на новия модел MyKi Touch. Устройството вече бе показано на изложението CES 2017 в Лас Вегас, а Мтел обяви, че го пуска в магазините.

„За 1 г. Myki стана марка не само в България, но и в региона“, изтъкна Димитров. Компанията разчита на споразумения с мобилните оператори, за да стигне до по-широк кръг потребители, като новият модел MyKi Touch позволява лесна замяна на SIM картата и избор на оператор.

„При разработката на новия модел се вслушахме в желанието на децата, какво им трябва, какво биха искали да имат. Започнахме от нулата и с помощта на децата разработихме функции, които нямат аналог в света, каза Димитров. - Основното е цветният сензорен екран, чрез който те управлява всички функции само с икони, така че да е лесен за ползване и от 3-годишни деца, но и полезен за по-големите. С едно натискане на бутона на екрана те могат да е обадят на „мама“, на „тате“, да скролват през иконите, записвайки звук или влизайки в телефонната книга.“

Подобрената локализацията разчита на по-чувствителен GPS приемник, който улавя до 24 сателита едновременно. „В ситуация на открито местоположението на детето може да да бъде определено с точност под 1 метър, обяснява Димитров. - В допълнение когато детето е вътре в училище или в мола, чувствителен wifi приемник ни ориентира къде се намира в сградата.“


Алтерко успява да продаде 6 пъти повече часовници MyKi от планираното

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Вградената интелигентна вибрация изключва автоматично звука при влизане в училището, а след напускането му пак автоматично се връщат настройките за звук, мелодия и др. Добавен е и още една бърза зона за сигурност, която разчита на WiFi режима. „Дори да не знаете паролата за мрежата, можете да укажете на часовника да ви алармира, ако спре да я засича. Така ще знаете, че детето ви например е напуснало детския център Funtopia”, каза Димитров. Демонстрацията на часовника бе именно в този детски център в столичния мол Парадайз център.

„Освен това вече има 20 номера, на които детето да се обажда, както и още 10, които могат да му се обаждат. Кабелът за зареждане свети в тъмното. Каишката се сменя лесно, което позволява смяна на SIM карта и защитава по добре от вода. В Мтел го пуснаха, скоро ще се появи и при други мобилни оператори“, допълни Димитров.

И за домашните любимци

Освен на часовника MyKi, който ще бъде представен и на предстоящия Световен мобилен конгрес в Барселона в края на този месец, компанията разчита и на тракера за домашни любимци MyKi Pet. С него вече са снабдени над 1000 домашни любимци, включително ловни кучета, както и кучетата спасители на на Българския червен кръст. „Това устройство тежи само 28 грама, няма по-лек тракер в света, става и за малки кучета до 1 кг“, каза Димитров. В устройството са вградени няколко специфични звуци и ако кучето бъде обучено, ще може да изпълнява командите ви, обясни той.

„Скоро ще пуснем софтуер в тракера като хелп устройство за животните – дали има периоди на свтръх активност, каква е активността му часове, натрупвайки бази данни и полагайки усилия с наши партньори от зооклиники да наблюдават тези характеристики за животното и да помогнем за ранно откриване на проблеми“, коментира изпълнителеният директор на Алтерко.

IoT планове

Компанията вече е разработила MyKi Care – платформа, ориентирана към грижата за децата. Тя ще осигури дистанционно наблюдение и мониторинг на жизнени показатели, които са по възможностите на скъпи и големи центрове, а ние искаме тези възможности да влязат във всеки дом и да предложим превантивното лечение.

Едно от първите устройства за тази платформа е много малък сензор, залепващ се под мишницата на детето. Той измерва температурата постоянно и осигурява 24-часово наблюдение. При повишаване на температурата изпраща предупреждение, като приложението в смартфона записва как се е променяла тя. „Точността на сензора е медицинска, а платформата позволява безжично наблюдение на много пациенти, каза Димитров. - Чипът се залепя с фина лепенка, която не пречи на детето да играе, да спи.“

Устройството, което все още няма име, работи на батерия 5 г. без замяна или зареждане. Пускането на пазара предстои, като разработката се осъществява съвместно с лекари и партньори. Вариант на сензора за пеленачета под формата на малко пръстенче вече се тества успешно в 1 градска болница в София.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X