Ит Лидери

Siemens изпробва успешно „принтирани“ лопатки за газови турбини

Computer World

Siemens обяви, че е завършила успешно тестове с пълно натоварване на лопатки за газови турбини, произведени по метода на адитивното производство (3D принтиране). Детайлите са били изпробвани при 3 000 оборота в минута и температура над 1250 градуса. От компанията считат, че тестовете са пробив в областта на адитивното производство.

Турбините са произведени от базираната в Уорчестър, Великобритания, компания Materials Solutions, която Siemens придоби през 2016 г. Тестовете са извършени в изпитателното съоръжение на Siemens в завода за индустриални газови турбини в Линкълн, Великобритания.

„Това е пробив в използването на адитивното производство (АП) в областта на енергопроизводството, което е едно от най-трудните приложения на тази технология – заяви Вили Майкснер, главен изпълнителен директор на направление Eнергия и газ на Siemens. – Адитивното производство е един от основните стълбове на нашата стратегия за дигитализация. Успешните тестове са резултат от усилията на международен екип, включваш инженери на Siemens от Финспанг (Швеция), Линкълн и Берлин заедно с експерти от Materials Solutions. Само за 18 месеца те завършиха цялата верига – от дизайна на компонентите и разработването на материалите за адитивното производство до контрола на качеството. С нашето обединено ноу-хау в сферата на 3D принтирането ще продължим да движим напред технологичното развитие и приложение в тази област.”

Лопатките са инсталирани в промишлени газови турбини SGT-400 на Siemens с мощност 13 мегавата (MW). Те са произведени от прахов материал на базата на поликристални никелови суперсплави, което им позволява да издържат на високо налягане, високи температури и ротационните сили при работа на турбината с високи обороти, обясняват от компанията.

При пълно натоварване всяка една от тези турбинни работни лопатки се движи със скорост над 1600 километра в час, издържайки натоварване от 11 тона или еквивалента на натоварен лондонски автобус. Работната среда пък представлява газ с температура от 1250° С, като се охлажда с въздух с температура над 400° C. Съвременният дизайн на лопатките, тестван в Линкълн, осигурява подобрени възможности за охлаждане, което може да увеличи общата ефективност на газовите турбини на Siemens.

Адитивното производство е процес, при който обектите се изграждат слой по слой на базата на CAD модели. От компанията са уверение, че известната и като 3D принтиране технология е особено полезна за бързо прототипиране. „Тази вълнуваща технология променя начина, по който произвеждаме, намалявайки времето за разработване на прототип с до 90 на сто – посочва още Майкснер. – По този начин можем да ускорим разработването на нови дизайни за газови турбини с повишена ефикасност и достъпност и да предоставим тези преимущества на нашите клиенти по-бързо. Тази нова гъвкавост на производство позволява на Siemens да отговаря по-точно на изискванията на клиента, както и да произвежда резервни части по поръчка.”

При февруари 2016 г. Siemens откри нова производствена база за компоненти, изработени чрез 3D принтиране, във Финспанг, Швеция. Първият създаден чрез тази технология компонент на Siemens за газова турбина е в експлоатация от юли 2016.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X