Ит Лидери

ЕК иска уеднаквяване на цените на игрите за всички граждани на ЕС

Computer World

Антимонополните органи на Европейската комисия стартираха разследване срещу дейностите на компаниите Bandai Namco, Capcom, Focus Home, Koch Media и ZeniMax, продаващи свои компютърни игри чрез системата Steam на Valve. Те са заподозрени, че ограничават правата на потребителите, позволявайки активационните ключове за техни продукти да се ползват само в определени държави, препятствайки ползването на такива, закупени другаде.

Според еврокомисаря по конкуренцията, Магрет Вестагер, това може да представлява нарушаване на антимонополните правила. От ЕК допълват, че са започнали разследването по собствена инициатива, а не след жалба от друга компания.

Bandai Namco например разпространява чрез Steam заглавия като Pac-man 256, Project Cars и Dark Soules, а Capcom – Resident Evil и Devil May Cry. ZeniMax пък притежава създателите и разпространителите на миналогодишния хит Doom. Сред игрите на останалите компании пък са заглавия като The Elder Scrolls Online, Cities XXL и Railroad X.

Едновременно с това е започнало из разследване срещу туристическите оператори Kuoni, REWE, Thomas Cook и TUI, както и няколко онлайн магазина за битова електроника. Според ЕК те също са променяли цените на стоките си или са давали под наем стаи в хотели на различна стойност в зависимост от местонахождението на клиента.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X