Ит Лидери

Криптовирус блокира видеонаблюдението във Вашингтон за 3 дни

Владимир Владков

Около 70% от камерите, свързани към полицейската система за видеонаблюдение (CCTV) във Вашингтон, са били недостъпни и не са записвали видео няколко дена преди встъпването в длъжност на президента Тръмп. Причината била атака с криптовируси.

Нападението е засегнало 123 от общо 187 мрежови видеорекордера от CCTV системата на града, обяви в. Washington Post в събота. Всяко от тези устройства се ползва за записване на видео от до 4 камери, монтирани на обществени места.

Инцидентът се е случил на 12 януари, 8 дена преди инагурацията на Доналд Тръмп, като възстановяването на системата е отнело 3 дена. Градската управа отказала да плати откупа и пратила екипи да изключат всяко засегнато устройство, да заменят софтуера му и да го рестартират.

Този инцидент показва опасностите, свързани с повишения брой атаки с криптовируси, които атакуват различни типове системи и организации. През миналата година подобни атаки разрушиха ИТ системи в няколко болници в САЩ, а през ноември криптовирус бе използван за криптиране на данните в около 900 системи в Общинската транспортна агенция на Сан Франциско. При този инцидент не бе засегната услугата по транзитното преминаване, но агенцията трябваше временно да отвори всички бариери и да предостави безплатен транспорт на пътниците.

Вероятно е въпрос на време атака с криптовирус да застраши човешки живот. Повредата на ИТ системи в болници, обществен транспорт, ВиК дружества и други собственици на критична инфраструктура може да доведе до сериозни последици.

Въздействието върху бизнеса също би било сериозно. Такава атака може да доведе до загуба на потребители, особено ако се случи в пиков сезон. По-рано този месец 4-звезден хотел в Австрийските Алпи бе нападнат от криптовирус, който засегна резервационната система, електронните ключалки и касата. Този хотел стана за четвърти път мишена на кибер престъпници, като хотелът не е можел да програмира новите е-ключове доста време, обясняват от австрийския сайт The Local.

IDG News Service

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X