Ит Лидери

Deloitte публикува ново издание на ежегодните си технологични прогнози

Computer World

Повече от 300 милиона смартфони, или повече от 1/5 от продадените през 2017 г. устройства, ще притежават способност за машинно обучение в следващите 12 месеца, предвижда Делойт Глобъл (Deloitte Global). Заключението е част от 16-тото издание на прогнозите на компанията в областта на технологиите, медиите и телекомуникациите"„Technology, Media & Telecommunications (TMT) Predictions“. От там допълват още, че мобилните устройства ще изпълняват задачи за машинно обучение дори без свързаност с интернет, което значително ще промени това как хората взаимодействат с технологиите – във всяка индустрия, пазар и общество.

Машинното обучение в движение няма да се ограничи единствено до смартфоните. С подобни възможности ще разполагат десетки милиони (и дори повече) дронове, таблети, автомобили, устройства за виртуална или „допълнена“ реалност, медицински инструменти, Интернет на нещата – устройства и неочаквани нови технологии.

Машинното обучение е впечатляващо, тъй като може да промени начина по който извършваме прости задачи като превод на съдържание, но също така води до последствия по отношение на сигурността и здравето на хората, а това може да подобри живота на обществата по целия свят – споделя Пол Саломи, Лидер за ТМТ индустрията на Делойт Глобъл. – Например, мобилното машинно обучение е силна отправна точка, за да се подобри ответната реакция при бедствия, да помогне за спасяване на животи със автономни автомобили, и дори да противостои на нарастващата вълна от кибератаки.“

Делойт прогнозира още, че до края на 2018, разходите за ИТ-като-услуга за центровете за данни, софтуер и услуги ще достигне близо 550 милиарда щатски долара в световен мащаб, в сравнение с 361 милиарда щатски долара през 2016. Въпреки, че гъвкавите, базирани на потреблението бизнес модели няма да са повсеместни до 2018 г. (повече от 35% от ИТ разходите), се очаква те да надвишат половин трилион долара и да нарастват бързо. Тази смяна ще трансформира начина по който ИТ индустрията продава и купува технологии в бизнеса в световен мащаб.

Друга иновация със силата да промени света е възможността за автономно спиране, вграждана в превозни средства. Делойт Глобъл прогнозира, че през 2022, само в САЩ, нещастните случаи при пътните инциденти ще са намалели с 6000. От компанията очакват, че автоматичното аварийно спиране ще бъде до такава степен широко възприето, достъпно и успешно в помощта за спасяването на животи, че може само по себе да забави миграцията към роботизирани автомобили.

През 2017 г. технологиите, медиите и телекомуникациите ще стават още по-мобилни. В комбинация с по-умни и по-бързи възможности, тези иновации ще накарат бизнеса, правителствата и потребителите да се развиват и да създават възможности за широкообхватна трансформация между различните индустрии“, казва Пол Саломи.

Останалите заключения от Глобалните ТМТ прогнози на Делойт за 2017-ма включват:

  • Кибератаките навлизат в Терабитовата Ера – През 2017 г., DDoS атаките ще стават по-мащабни и чести, а негативните последствия от тях – по-трудни за преодоляване. Очаква се средно по една атака със скорост един терабит в секунда (Tbit/s) на месец, общо над 10 милиона атаки и среден размер на кибератаките между 1,25 и 1,5 гигабита в секунда (Gbit/s). Тази ескалация на DDoS заплахите до голяма степен се дължи на нарастващия брой „умни“ устройства, съставляващи „Интернет на нещата“ (IoT). Онлайн достъпът до зловреден софтуер, позволява дори на непрофесионалисти да придобиват достъп до незащитени устройства и да ги използват за атаки с все по-високи скорости.

  • Биометричната сигурност достига милиарди – Активният брой на устройства, оборудвани с четец на пръстови отпечатъци вероятно ще достигне 1 милиард в началото на 2017-та, като всеки активен сензор се използва средно по 30 пъти на ден. Това означава 10 трилиона натискания през годината в световен мащаб. С нарастващата скорост на достъп и въвеждане на тази технология, предизвикателството е да се определи кои допълнителни приложения могат да използват четци на пръстови отпечатъци и други биометрични начини за бърза и сигурна автентификация.

  • Достигнаха ли таблетите своя връх?През 2017 г. продажбите на таблети вероятно ще са по-малко от 165 милиона единици, което е спад с 10 % от 182 милиона единици, продадени през 2016 г. Това предполага, че пикът на потребление на тези устройства вече е преминал. Докато цифрите варират според страната и в зависимост от предпочитанията за различни дейности, има три устройства, които далеч изпреварват таблетите: телевизори, смартфони и компютри.

  • Винилът с милиарди долари продажби – През 2017 г. се очаква звукозаписните плочи да продължат своето забележително възраждане, достигайки 1 милиард щатски долара продажби, включвайки и продажбите на свързаните устройства. Това се случва за първи път в световен мащаб това хилядолетие. През 2017 г. приходите от плочи и свързани устройства, вероятно ще отбележат за седма поредна година двуцифрен ръст, който се равнява на 6% от прогнозните приходи на глобалната музикална индустрия в размер на 15 милиарда щатски долара. Въпреки това е малко вероятно звукозаписните плочи да бъдат основен двигател за растежа или печалбата на музикалната индустрия. Бъдещето на музиката категорично е дигитално.

  • Последната граница за дигиталната навигация са вътрешните пространства – От 2022 г. нататък се очаква поне една четвърт от използваните от хора и машини прецизни дигитални навигации да бъдат частично или изцяло използвани на закрито, в сравнение с по-малко от 5% от всички използвани през 2017 г. От такава функция ще се възползват повечето вертикални сектори, вероятно това ще окаже влияние върху правителствата, бизнеса и потребителите.

  • 5G: Революция в Еволюцията, дори през 2017 г. – Очаква се през 2017 г. да бъдат направени значителни, осезаеми стъпки към внедряването на 5G, пето поколение на мобилните клетъчни мрежи. Планирани са актуализации на 4G мрежите, както и изпълнението на първи ограничени 5G внедрявания. Това ще запознае потребителите и операторите с някои от най-важните характеристики на 5G мрежите, включително по-високи скорости, по-ниско забавяне при изпращането на информация, и поддържане на IoT сензори и устройства с ниска консумация на енергия и ниска скорост на предаване.

  • Телевизионните реклами остават без промяна - Докато приходите от телевизионни реклами в САЩ през 2017 г. се очаква да бъдат без промяна от реализираните през 2016 г., това е положителна прогноза за една индустрия, която твърде често е обявявана за изчезващ бизнес – липсата на растеж е новия растеж. Разходите ще останат същите, което се дължи на няколко фактора – ежедневното гледане на телевизия, където пропускането на реклами е ограничено, това, че възрастните американци гледат повече телевизия, докато на стрийминга продължава да му липсва привлекателност за определени типове рекламодатели.

Това е 16-тото поред издание на Прогнозите на Делойт в областта на технологиите, медиите и телекомуникациите за 2017г. (TMT), което представя поглед върху ключови тенденции за следващите 1-5 години. Повече информация може да бъде открита на: www.deloitte.com/predictions.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X