Ит Лидери

Българска фирма прави е-етикети с NFC чип за автентични продукти

Владимир Владков

Владимир Владков

Система за електронни етикети, които се прикрепят към оригинални продукти за гарантиране на тяхната автентичност и произход, представи българската стартираща фирма Recheck. Едноименните етиките са предназначени за производители и ще им позволяват не само да поставят „електронен отпечатък за идентичност“ върху своите изделия, а и да продължат комуникацията с клиентите и след покупка.

Чипът в е-етикета е базиран на NFC и съдържа специфична информация за конкретното изделие. Reckeck е съвместим и с QR кодове, което му позволява да достига до всички мобилни потребители. На практика клиентът сканира етикета със своя смартфон, установява автентичността на продукта, а след това може да провери каква допълнителна стойност му предлага производителят. Получава и възможност за обратна връзка.

Решението на Recheck дава възможност на производителите да изграждат лични отношения със своите крайни клиенти и да предлагат допълнително обслужване. Например потребителите могат да дадат обратна връзка относно закупени продукти, да дават мнение за търговските обекти и да заявят какво биха желали да получат от избраната марка.

„Основното предназначение на Recheck е да защити уникалността на широка гама от продукти. Подходящи са за всякакви изделия, които са застрашени от фалшифициране - облекло, алкохол, електроника, лекарства, бижутерия, премиум и луксозни продукти, бутикови артикули и дори предмети на изкуството. Освен удостоверяването на произхода , електронният етикет позволява и операции като заявяване на собственост, управление на гаранцията, препродажба и защита от кражби“, коментира Емилиян Енев, съосновател на Recheck.

Крайните потребители не разчитат на централно звено за удостоверяване. „Вместо това използваме независима криптографска мрежа - т.нар. blockchain, която гарантира сигурността на данните чрез хиляди изчислителни възли“, добавя Емил Стоянов, съосновател на проекта. Технологията blockchain има огромен потенциал, тя е в основата на криптовалутата bitcoin, а днес се тества от десетки банки, технологични компании и дори правителствени институции.

Електронните етикети Recheck имат няколко нива на защита - физическо, визуално, криптографско и технологично. Цифровите носители се запазват във физическа цялост сгънати и се прикрепят към продуктите чрез саморазрушаващи се холограмни стикери, които не могат да се възстановят след скъсване или разлепване. От друга страна, секретният код за регистриране на собственост е защитен със скреч фолио и всеки опит за изтриване може да бъде разпознат. Дигиталната идентичност на продуктите с Recheck етикет се защитава с криптографски подписи, като програмираните не могат да бъдат манипулирани или изтрити в blockchain средата, твърдят разработчиците.

В момента системата е в етап на публична бета и безплатно тестване. Компанията може да предложи малка безплатна серия електронни етикети за провеждане на тестове. Засега приложението е разработено само за Android телефони, но скоро разработчиците обещават и версия за iPhone/ iPad.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X