Ит Лидери

Alphabet със стабилен ръст при мобилните и видео реклами

Computer World

Значително увеличение на приходите за четвъртото тримесечие доклада холдингът Alphabet, под чиято шапка е Google. В основата на ръста са приходите от мобилни както и видео реклами в YouTube.

Оборотът на компанията се е увеличил с 22 на сто спрямо аналогичния период на 2015 г., достигайки 26,1 млрд. долара. Чистата печалба пък е нараснала с 8% до 5,3 млрд. долара.

„2016 г. бе добра година за нас“, коментира Рут Порат, финансов директор на Alphabet и Google по време на официалното обявяване на финансовите резултати.

22 млрд. долара от общия оборот е дошъл от огромния бизнес с реклами на Google, а 3,4 млрд. са от други бизнес сегменти, като продажби на хардуер, магазина за приложения Google Play, както и от облачни услуги.

Останалите проекти на технологичната компания, като роботизираните автомобили, Google Fiber, както и на интернет достъп чрез дронове са допринесли с 262 млн. долара към общата сума. Ръстът на доходите от такива „странични“ дейности е 75 на сто. Въпреки това обаче сумарно тези дейности носят 1,1 млрд. долара загуби.

Въпреки стабилния ръст очакванията към Alphabet обаче бяха по-високи. Отчетените печалби за акция са 9,36 долара, докато от Уол Стрийт се надяваха този показател да достигне 9,67 долара.

„2016 г. бе страхотна година за Google и 2017-та са очертава да е още по-вълнуваща“, сподели Сундар Пичай, главен изпълнителен директор на компанията.

По негови думи 2016-та е била годината, в коя изкуственият интелект се е превърнал в основа на мисията на Google. Машинното обучение се използва от известно време в услуги като Google Photos, а през миналата година на базата на такива технологии на стъпиха услуги като Google Assistant, позволяващ на потребителите да използват гласови команди.

Пичай е доволен от трите „големи залога“ на компанията. YouTube се развива бързо, благодарение на доставките на ключово съдържание, а облачните услуги вече се използват от над 3 млн. компании. Третият сегмент, за който говори ръководителят на компанията, са смартфоните Pixel и устройствата Google Home, които по думите му са добре приети от потребителите.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X