Ит Лидери

Телевизори на Samsung се калибрират за хора с дефицит на цветно зрение

Computer World

Александър Главчев

Приложение, позволяващо компенсиране на дефицит на цветното зрение, при гледане на телевизия демонстрира Samsung на специално събитие в София. Програмата, наречена SeeColors, провежда бърз тест на цветното зрение на потребителя и калибрира изображението в зависимост от резултата.

Приложението е разработено в партньорство с унгарската фирма Colorlite и е предназначено за смартфони на Samsung и смарт телевизори с операционна система Tizen. Според създателите му точността е около 90 на сто. Софтуерът показва типа и степента на дефицит на цветно зрение (Deutan 10-30, Protan 10-30, Tritan 10-30) на потребителя, след което той може да свърже приложението към смарт телевизор или да свали приложението директно на Smart TV Hub. Приложението рекалибрира картината на телевизора спрямо резултата от теста и така позволява на потребители с форма на дефицит на цветното зрение да получат по-пълноценно цветно изживяване.

SeeColors може да бъде свалено безплатно от Galaxy App Store или Google Play и е налично за всички SUHD телевизори на Samsung от 2016 г.

За събитието от компанията бяха поканили практикуващ офталмолог, д-р Митко Маринов, който обясни на журналистите какво представляват аномалиите при цветното зрение. Човешките очи не разполагат със специализирани рецептори за определени цветове, а с три вида колбичкови апарати – за дълговълновия спектър (където са червено-жълтите нюанси), за средновълновия спектър (за жълто-зелените) и късовълновия спектър (за зелено-сините нюанси). Едновременното дразнене на трите системи се възприема като бял цвят, а липсата на такова – като черен. Интересното е, че всичките реагират на различните нюанси, но в различна степен. Затова при аномалия на една от колбичковите системи, което е най-често срещаното състояние, резултатът е намалена възможност за различаване на наситеността на различните тонове. Около 10% от мъжете и до 0,5% жените са засегнати от различните форми на дефицит на цветното зрение, като тези цифри са константа по целия свят. В повечето случаи става дума за генетична аномалия.


Телевизори на Samsung се калибрират за хора с дефицит на цветно зрение

© Computer World, Computerworld.bg

„Проблемът с правилното възприемане на цветовете засяга немалко хора по целия свят, включително и в България. Приложението SeeColors на Samsung е лесен, удобен и бърз начин за диагностика, който да ни даде индикация за наличието на проблем и да ни накара да посетим лекар. И по-ценното в случая е, че то дава решение за тези хора и възможност да видят света в цветове, близки до реалните.“, заяви д-р Маринов.

Посещението на лекар е задължително, особено когато е налице промяна при възприемането на цветовете, т.е. когато не става дума за генетична аномалия, подчерта специалистът. Това е така, тъй като проблемите в тази насока могат да бъдат свързани с други заболявания. Набиращите популярност спектрални филтри, които се вграждат в очила, действително позволяват на човек да вижда по-добре, но „самолекуването“ може да доведе до засилване на основното заболяване.

В края на миналата година Фондация „Заслушай се” с подкрепата на Samsung България представиха първата за България платформа с услуга за трансформиране на говор към текст в реално време, която ще осигури равен достъп до образование на около 8000 деца и младежи с увреден слух в страната.

Услугата стартира с пилотна фаза, като плановете бяха тя да бъде внедрена в едно специализирано училище в София, а през 2017 г. обхватът и приложението на платформата да бъдат разширени. Целта е да се осигури качествено и достъпно образование за деца и младежи с увреден слух. С помощта на иновативната услуга по време на учебния процес учениците и студентите ще могат да възприемат устната реч на преподавателите във вид на писмен текст.

Услугата за трансформиране на говор към текст е част от мисията на фондация „Заслушай се” за осигуряване на равен достъп на 120 000 хора с увреден слух в България, в която активно се включва Samsung като социално отговорна компания, която се стреми да подобри живота на хората чрез своите иновации. Дългосрочната цел е услугата да се използва не само в помощ на образованието, а и по време на публични събития, помагайки на хората с увреден слух да участват пълноценно в социалния живот.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X