Ит Лидери

Google се оплака в Руския върховен съд заради наложена глоба

Computer World

С касационна жалба до Върховния съд на Руската федерация се обърна Google, след като московски арбитраж отказа прехвърляне на спора между интернет компанията и Федералната антимонополна служба (ФАС) към съд по интелектуалните права.

По-рано ФАС наложи на Google санкция в размер на 438 млн. рубли (~13,5 млн. лв.) за злоупотреба с господстващо положение. ИТ гигантът е обвинен, че нарушава правилата за четна конкуренция на пазара на приложения за Android, заради предварителното инсталиране на техния магазин Google Play на потребителски устройства.

Сигналът до ФАС бе подаден още през 2015 г. от руската компания Яндекс, която твърди, че Google задължава производителите на устройства Android да инсталират на своето оборудване нейните собствени приложения и да се откажат от приложенията на конкурентите. Яндекс поиска от антимонополния орган да разпореди на Google да премахне от устройствата своя търсещ механизъм и други вградени услуги.

В средата на миналата година пък бе съобщено, че на Google може да бъде наложена рекордна глоба в размер на 3 млрд. евро в Европа, заради доминиращата позиция на компанията при търсенето в интернет.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X