Ит Лидери

Apple и Foxconn обмислят да създадат фабрика в САЩ за $7 млрд.

Владимир Владков

Apple обмисля да премести част от продукцията на своя iPhone в САЩ. Тайванският производител на iPhone Foxconn обмисля съвместна инвестиция на стойност $7 милиарда във фабрика за дисплеи, обяви председателят на БД на компанията Тери Гоу пред репортери.

Според Nikkei Asian Review, той е казал, че „Apple би желала да инвестира заедно с нас в съоръжението“, тъй като се нуждае от дисплейни панели за своите продукти. Фабриката би създала между 30 и 50 хиляди работни места.

Гоу обаче каза, че направени в САЩ iPhone вероятно ще струват повече от онези, направен във фабриката на Foxconn в китайския град Джънджоу, от която „излизат“ по над 100 милиона телефона iPhone на година.

„В бъдеще те може би ще плащат по около $500 повече за щатски продукти, но те едва ли ще работят по-добре от телефона за $300“, е казал Гоу пред репортери.

Той е поискал от американските власти концесии за земята и за електричеството, които да компенсират по-високите разходи за труд.

Apple попадна под прицела на президента Доналд Тръмп заради производството на продуктите й в Китай, като той дори призова за бойкот на продуктите на Apple в предизборните си речи. Тръмп се държи по-приятелски след изборите, като обеща на Apple данъчни облекчения и по-малко регулации, ако Apple изгради фабрики в САЩ. Това е станало в телефонен разговор с шефа на компания Тим Кук.

„Тим, знаете, че едно от нещата, които ще са истинско постижение за мен е, ако Apple построи голям завод в САЩ или няколко големи заводи в САЩ“, преразказва Тръмп телефонното обаждане пред в. New York Times.

Apple не коментира изявленията на Foxconn, макар че не за първи път се пише, че Apple може да премести някои от производствените мощности в САЩ. Тази статия обаче е на база на изявление на източник, който е запознат много добре с производствения процес на Apple.

Macworld

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X