Ит Лидери

Непознати създаваха заедно игри на Plovdiv Game Jam 2017

Computer World

Програмисти, графични дизайнери, художници и любители, без да се познават предварително, бяха предизвикани от организаторите на Plovdiv Game Jam 2017 да се разпределят в отбори и да заработят екипно по създаването на компютърни и бордови игри. Събитието се проведе в сградата на Технически Университет – София, филиал Пловдив в периода 20-22 януари 2017 г. То бе подкрепено от компаниите Programista;, Gameloft Bulgaria, Microsoft Bulgaria, Cooolbox и SiteGround.

Plovdiv Game Jam е част от Global Game Jam – голямо събитие за разработка на игри. Всяка година темата на състезанието се пази в тайна до последния момент и е една и съща за всички участници по целия свят. Тазгодишното предизвикателство беше на тема „Waves“ („Вълни“). Близо 20 прототипа на игри бяха създадени от отборите за по-малко от 48 часа. Технологиите, с които се разработиха прототипите, са Unity 3D, Unreal Engine, SDL, Javascript, WebGl, RPG maker и др.

Победители тази година в категория Компютърна игра са отборът Rocket Launcher Dolphins. Те разработиха играта Persistence. Главният герой е лисица с махмурлук, изоставена на самотен остров след тежък запой. Вълни заливат острова и лисицата трябва да използва различни материали около нея, за да построи кула и да се спаси от вълните. Категория Бордова игра беше спечелена от Dramatic Day Winners с играта Elemental Waves.

Събитието предложи и интересни лекции от представители на компании с богат опит в гейм индустрията. Популяризация на VR (виртуална реалност) проект с 0 лева и възможности за индустрията са само част от темите, които дискутираха участниците с лекторите Нед Недялков, Стоян Николов, Виктория Викторова, Борис Стоянов, Виктор Кетипов, Петър Димитров, Николай Узунов, Георги Динчев, Колорадо Старк и Димитър Цапрев. Водещ на събитието беше стриймърът Константин Кънев, по-известен като NoThx.

В България, през 2017 г. събитието се проведе в още четири града – София, Бургас, Варна и Габрово. Следващото издание на инициативата ще бъде в началото на 2018 г.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X