Ит Лидери

Китай реагира на заплахите от САЩ с фабрика за $30 млрд.

Владимир Владков

В Китай действията говорят по-гръмко от думите, особено с оглед ескалиращата битка при чиповете със САЩ, която засега се изразява във вербални заплахи.

 

Китайската инфраструктура за чипове получи сериозна подкрепа от Tsinghua Unigroup, която инвестира $30 млрд. в нова фабрика за производство на чипове. Държавната компания Tsinghua Holdings е основен акционер в Tsinghua Unigroup.

Тази новина се появява само 2 седмици, след като САЩ обвини Китай в манипулиране на пазара на чипове и изкуствено сваляне на цените на полупроводниковите изделия. Заплашителният тон дойде от администрацията на бившия президент Барак Обама, но ще продължи и при Доналд Тръмп, който положи клетва в петък.

Фабриката в Нанкин ще прави първоначално 3D NAND флаш памети и DRAM чипове, за да подобри местния пазар на полупроводникови изделия и системи за съхранение. Първият етап от инвестицията ще е за $10 млрд. и ще доведе до месечно производство на 100 000 чипа. Производствените мощности ще се разпростират на 6 кв. км.

Освен инвестицията във фабриката за чипове Tsinghua Unigroup ще инвестира и около $4,3 млрд. за изграждането на допълнително международно градче за интегрални схеми, което ще включва научно-технологичен парк, училище, търговски площи и жилищна част.

Китай има слаба инфраструктура за производство на чипове и тази инвестиция би запълнила празнината в дългосрочните усилия на страната да разчита на собствени технологични продукти.

Компании като Intel, Samsung, TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.) и GlobalFoundries, които инвестират милиарди във фабрики, ще усетят известен натиск. Intel и GlobalFoundries оперират фабрики в САЩ, като тези компании също харчат милиарди за надграждане на производствените си мощности.

Но САЩ определено ще си вземе бележка. По-рано този месец работна група към Белия дом обяви, че Китай не плаща справедливо на полупроводниковия пазар, а изкуствено сваля цените на чиповете чрез правителствена помощ. Работната група Президентски съвет от съветници по наука и технологии към президента (накратко PCAST) препоръча САЩ да отговори на заплахата от китайски чипове, инвестирайки повече в иновации и образование, създавайки нови типове квантови и невроморфни компютри.

САЩ и Китай вече имат противоречащи си технологични програми. Китай затруднява щатските технологични фирми, които искат да правят бизнес в страната. Повечето хардуерни компании се принудиха да създадат партньорства или съвместни дружества, за да оперират в Китай, като китайското правителство винаги има собственост в някаква степен.

Заплахите за сигурността и кражбата на интелектуална собственост винаги е била основна тревога за САЩ. Но в последните месеци Белият дом се фокусира върху полупроводниковия пазар в Китай.

В Китай днес е най-бързият суперкомпютър в света - TaihuLight. Бързите суперкомпютри се ползват при разработката на оръжия, икономически прогнози и научни изследвания, което ги поставя в центъра на икономическите стратегии на страната. САЩ в миналото е забранявала износа на суперкомпютърни чипове за Китай, цитирайки опасения, че те могат да бъдат използвани срещу националните интереси на САЩ.

През 2014 г. Китай каза, че би инвестирала $150 млрд. за субсидиране на разработката на чипове през следващите 10 г. Отчасти това е така, защото Китай иска през 2025 г. над 70% от устройствата в страната да ползват местни чипове. Тази инвестиция помогна за разработката на евтини полупроводници, които вече се продават и извън Китай.

Но САЩ обвинява китайските полупроводникови изделия, че са с по-ниско качество, което се отразява и на устройствата. Вълната от китайски чипове забави търсенето и подкопа основата на щатските фирми, което пък им остави по-малко средства за научно-развойна дейност на нови технологии за чипове.

Продукти като iPhone и iPad се сглобяват в китайски фабрики, което им помага да свалят крайната цена на продукта. По-евтините китайски чипове намаляват разходите, свързани с производството на електроника, битови електроуреди и коли. Intel пък прави своите чипове памет във фабрика в китайския град Далян.

IDG News Service

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X