Ит Лидери

China Oceanwide и IDG Capital придобиват IDG

Владимир Владков

Китайската China Oceanwide и инвестиционният фонд IDG Capital обявиха, че ще придобият International Data Group (IDG), включително поделенията IDC, IDG Communications и IDC Ventures. Сделката вече е получила одобрението на регулатора Комисия за чужди инвестиции на САЩ (CFIUS). Според условията на транзакцията, China Oceanwide ще стане контролиращ акционер на оперативния бизнес на IDG, включително IDC и IDG Communications, a IDG Capital ще е контролиращ акционер в инвестиционния бизнес на IDG. Условията на сделката не бяха разкрити. Очаква се транзакцията да приключи още през първото тримесечие на тази година.

IDG е водещата глобална компамния за медии, пазарни проучвания и инвестиции, която привлича вниманието на най-голям брой доставчици и купувачи на технологии. IDG оперира в 97 страни от целия свят.

Единият от купувачите China Oceanwide е мултимилиарден конгломерат с частен капитал, основан от председателя на борда Жикиан Лу, чиято централа е в Китай. Разнообразните бизнес операции на компанията обхващат финансови услуги, недвижими имоти, медии, технологии и стратегически инвестиции с над 12 000 служители в целия свят.

Другият купувач IDG Capital e независимо работещо предприятие за управление на инвестиции, в което IDG е един от многото акционери. Създадена през 1993 г. като първото в Китай технологична инвестиционна фирма, IDG Capital бе обявена за водещата в Китай компания за рискови инвестиции от Zero2IPO Group.

Централата на IDG остава в Бостън, запазва се и сегашното ръководство. Кърк Кембъл ще продължи да е президент и главен изпълнителен директор на IDC, а Майкъл Фриденберг остава главен изпълнителен директор на IDG Communications. Нов борд на директорите ще бъде определен след транзакцията.

Уолтър Бойд, председател на БД на IDG, коментира, сделката е опит да се запази наследеното от основателя на компанията Патрик МакГавърн, като се намери „правилния баланс между най-доброто от IDG и мисията на Патрик за Фондация МакГавърн“.

Патрик МакГавърн почина през март 2014 г. Неговата филантропска визия ще бъде продължена от новата фондация МакГавърн, която ще бъде финансирана с част от предстоящата транзакция. Тя ще подкрепя проучвания в областта на невронните науки и ИТ. През 2000 г. Патрик МакГавърн и жена му Лори дариха $300 млн. на Масачузетския технологичен институт MIT за създаването на Институт за изследвания на мозъка, чиято дългосрочна мисия е да разбере по-добре болестите на мозъка. През 2011 г. двамата дадоха по $10 милиона на университетите Peking, Tsinghua и Beijing Normal University за създаването на подобен институт в Китай.

“IDG е естествено продължение на разрастващото се международно портфолио на China Oceanwide, заявява в прес съобщението Жикиан Лу. - Планираме да подкрепим сегашното ръководство на IDG при реализацията на бизнес плановете му, предоставяйки им автономност, финансова подкрепа и търговски, които да поддържат растежа на IDG и подобряване на водещата й позиция на пазара.“

„В кариерата си Пат осъществи над 130 пътувания в Китай, а заедно с дългогодишния шеф в IDG Хуго Шонг създадоха бизнеса на IDG в Китай в областта на медиите, пазарните проучвания и рисковите инвестиции, коментира Уолтър Бойд. - Щастливи сме да обявим, че China Oceanwide и IDG Capital са желани партньори, които ще продължат да инвестират в бизнеса на IDG и ще стимулират растежа в трите ценни актива – IDC, IDG Communications и IDG Ventures”, добавя председателят на борда на директорите на IDG.

Сред водещите марки на IDG са CIO, Computerworld, PC World и Macworld. През 1980 г. IDG бе първият щатски издател, който влезе в Китай с пускането на Computerworld Китай. Днес IDG Китай има над 60 списания, вестници и уеб сайтове за компютри, електроника, телекомуникации, мода и битова електроника.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X