Ит Лидери

Facebook ще строи нов център за данни в Дания

Computer World

Facebook се избра град Оденсе, Дания, за местоположение на третия си център за данни, който възнамерява да изгради извън САЩ. Умереният климат на европейската страна ще позволи на компанията да използва външен въздух и изпарители за охлаждане на сървърите. Електрическата енергия за инсталацията пък ще идва изцяло от възобновяеми източници.

По-голямата част от възобновяемата енергия на Дания идва от вятъра. През 2015 г. за един ден този източник успя да задоволи пълните потребности на страната и дори я превърна в износител на електричество. Според Евростат възобновяемите източници осигуряват на Дания около една четвърт от необходимата енергия.

Сред останалите фактори, привлекли Facebook в Оденсе – третият по големина град в страната, са достъпът до опорната мрежа на интернет, както и наличието на специалисти за изграждане и поддържане на център за данни. Това споделя в блог пост Найъл Макентагърт, управляващ инсталациите на социалната мрежа извън Америка.

Facebook възнамерява да наеме над 100 души за работа в новия център за обработка на данни.

Останалите подобни инсталации на компанията в Европа са в Клони, Ирландия, и Люлео, Швеция, който е на границата на полярния кръг. Благодарение на използването на външен въздух за охлаждане на сървърите в Люлео, тамошният дейтацентър е работил с ефективност на консумацията на енергия (т.е. между общия разход и този, отиващ за компютърната техника) 1,09 през миналата година.

Енергията от възобновяеми източници в Дания привлече вниманието и на Apple, която пък избра локация близо до град Вибор в централната част на страната. Инсталацията трябва да заработи официално през настоящата година.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X