Ит Лидери

Семейства на жертви на ИДИЛ съдят Twitter в САЩ

Владимир Владков

Семействата на трима американци, убити при терористични атаки на ИДИЛ, съдят Twitter, обвинявайки социалната мрежа в съзнателно предоставяна поддръжка на терористичната група и действаща като „мощно оръжие на тероризма“.

Искът е заведен във федералния съд на Ню Йорк от близки на трима американски граждани, убити от ИДИЛ на 22 март 2016 г. при терористичните атаки в Брюксел и на 13 ноември 2015 г. при терористичните атаки в Париж. Поне 32 човека бяха убити в Брюксел и около 130 при атаката в Париж.

Съдебният иск обвинява Twitter, че е нарушил и продължава да нарушава щатския антитерористичен закон. Жалбоподатели искат съдебното жури и парични обезщетения.

Twitter не пожела да коментира иска.

„Социалната медийна платформа на Twitter и нейните услуги предоставят на ИДИЛ изключително средство и инструмент за свързване на неговите членове, улеснявайки възможностите на терористичната група да общува, да наема последователи, да планира и да провежда атаки, да насажда страх сред своите врагове, пише в иска. - ИДИЛ използва Twitter да култивира и поддържа образа на бруталност, за да внуши още по-голям страх и да изглежда неудържима..“

Съдебният иск твърди още, че специално при атаките в Брюксел и Париж ИДИЛ е използвала Twitter, за да отправи заплахи, както и да обяви и отпразнува атаките.

Делото е заведено от семействата на Александър и Саша Пинкзовски, убити в Брюксел, и от семейството на Ноеми Гозалес, убит в Париж.

През миналата година друго дело, заведено от бащата на Гонзалес срещу Twitter, Facebook и YouTube заради съзнателно „позволяване“ на ИДИЛ да използва социалните им мрежи като инструмент за разпространяване на екстремистка пропаганда, за набиране на средства и за привличане на нови членове.

През декември семействата на три от жертвите от стрелбата през юни в нощния клуб Pulse в Орландо, Флорида, заведоха дело срещу Facebook, Twitter и Google, собственик на YouTube, заради „предоставяне на поддръжка на Ислямска държава“. При тази атака бяха убити 49 човека.

Въпросът е, ако делото изобщо стигне до съдебната зала, дали социалните мрежи могат да бъдат държани отговорни за действията на свои потребители.

„Въпреки че симпатизирам на семействата, ми е трудно да видя как Twitter може да е отговорна за възхода на ИДИЛ и техните терористични действия, заяви Дан Олдс, анализатор от OrionX. - Да си представим света отпреди няколко десетилетия, преди интернет. Дали някой би се опитал да държи отговорна телефонната компания AT&T заради престъпления, които са планирани по телефона? Или да вменим вина на производителя на печатни машини заради списания, които насърчават тероризма и са отпечатани на машините, които той е произвел и продал?“

В отговор на атаките Twitter предприе някои стъпки, които да попречат на терористи да ползват социалната мрежа.

През август компанията обяви, че през предишните 6 месеца е блокирала 235 000 акаунта заради нарушаване на правилата, свързани с рекламирането на тероризма.

Освен тях още 125 000 акаунта са били блокирани от средата на 2015 г., като по този начин общият брой на блокираните заради терористична дейност акаунти е над 360 000.

„Ние настоятелно осъждаме тези действия и оставаме твърдо решени да премахваме насърчаването на насилие или тероризъм в нашата платформа“, заяви компанията в своя блог тогава.

Джудит Хървитц, анализатор от Hurwitz & Associates, каза, че за Twitter би било сериозно предизвикателство да държи настрана всички терористи. „Може би Twitter би свършила по-добре задачата да идентифицира потребители, които са терористи, казва тя, добавяйки, че компанията ще има нужда от усъвършенствани инструменти за машинно обучение, за да се „прочисти“ от лошите. - Разбира се, те трябва да са много добри... Не забравяйте, че терористите също се адаптират бързо. Ако бъдат изхвърлени от системата, те могат да се върнат обратно като друга личност и да се опитат да надиграят системата.“

Брад Шимън, анализатор от Current Analysis, заяви, че социалните мрежи като Twitter, Facebook и Google не могат да бъдат отговорни за действията на техните потребители. „Няма как тези сайтове да прилагат ефективна политика на базата на присъединяване или на поведение, казва той. - Twitter стига до някои екстремни мерки за премахване на акаунти, свързани с този род неща. Това ще помогне и мисля, че тези усилия са морална отговорност на Twitter и другите доставчици на социални мрежи, но тези действия не могат да изключат бъдещи злоупотреби.“

Олдс добавя, че Twitter едва ли ще може да попречи на терористите да ползват сайта 100% от времето, но може да се справи по-добре със съкращаването на това време. „Терористичните съобщения би трябвало да се изхвърлят с помощта на силен софтуер за езикова обработка, каза Олдс. - Бих искал да видя повече в тази насока. Технологиите са налични, трябва само да ги адаптират към антитерористичните задачи.“

Ако Twitter загуби делото и бъде осъдена да плати значителни обезщетения, ефектът върху би другите социални мрежи би бил смразяващ, коментира той.

„Социалните мрежи ще бъдат принудени да следят по-отблизо действията на своите потребители и да блокират всяко нещо, което може да се интерпретира като „лошо“, каза Олдс. - Крайният резултат би бил автоцензура в част от мрежата, което би разстроило много потребители. Но не мисля, че това ще се случи, поне не и при този съдебен иск.“

Computerworld

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X