Ит Лидери

Нова Wi-Fi спецификация ще подобрява синхронизацията на устройства

Computer World

Wi-Fi е логичният кандидат за свързване на различни устройства, тъй като такива мрежи са налични в много домакинства. Но могат ли тези устройства да работят в синхрон, когато това е необходимо, например при стриймване на аудио и видео на различни уреди?

От Wi-Fi Alliance споделят, че разполагат с начин осигурят тази възможност. На изложението CES 2017 индустриалната група анонсира Wi-Fi Certified TimeSync – спецификация за прецизна времева синхронизация между различни безжични устройства. Очаква се тя да стане достъпна в средата на настоящата година.

В началото Wi-Fi е замисляна като начин за безжичен трансфер на пакети между компютри и тогава изобщо не е ставало дума за времева синхронизация. Когато пакетите пристигнат на екрана се появява образ, принтерът започва да печата и т.н. Сега обаче, когато стандартът играе все по-голяма роля в сфери като домашните развлечения, синхронизацията се превръща в нещо важно.

Например отделните говорители, разположени в ъглите на стаята могат да създават, е удобно да бъдат свързани чрез Wi-Fi. Очевидно обаче синхронната им работа е критично важна за получаване на качествен стерео или съраунд звук. Wi-Fi Certified TimeSync е проектирана да осигури именно това – синхронизация с точност под микросекунда (1/1 000 000 сек), така че всеки компонент да изпълнява ролята си в нужния момент.

Поддръжката на стандарта обаче не означава непременна синхронизация на всички свързани устройства. Целта е да бъде наличен общ инструмент, който различните доставчици и индустриални групи да могат да използват за своите продукти, обяснява Кевин Робинсън, маркетинг вицепрезидент на Wi-Fi Alliance.

Нещо, което стандартът няма да реши е забавянето във времето от изпращане на команда от смартфона до например включване на лампата в стаята, допълва още той. Подобни закъснения не са свързани с часовниците на устройствата.

Друга сфера, където синхронизацията със сигурност би била важна е например производството, където машини трябва да изпълняват различни задачи с висока точност. В здравеопазването пък сензори трябва синхронизирано да събират данни от различни места по тялото на пациента, така че лекарите да могат да свързват едно с друго отделни показания.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X